Roditeljstvo
21.11.2016.

Kako imati više strpljenja sa decom?

Pre nego što izgubite živce pogledajte svet iz njihove perspektive…

Postoji li univerzalno pravilo koje vam može pomoći da imate više strpljenja sa decom, posebno onom predškolskog uzrasta?

Možda pravilo ne postoji, ali bolje rečeno, postoji savet – živite u sadašnjosti. Dok to zaista zvuči kao još jedan od saveta koji ne funkcioniše i nema smisla, razmislite za početak koji su najčešći razlozi zbog kojih nemate strpljenja s decom?

Najčešće se radi o tome da se vama žuri i želite nešto obaviti na vreme, a ona vas ne slušaju, ili jednostavno ignorišu vaše naredbe, ponašaju se nevaspitanjo, ma šta rekli nikada to ne urade i tako dalje.

Ali, kako vam može tu pomoći živeti u sadašnjosti? To znači da se pre nego što izgubite strpljenje, setite da se radi o deci. Ne radi se o malim robotima koji rade sve što im vi kažete, ali ni „Malcima“ koji žive za to da vas izluđuju. Vaša deca su mala ljudska bića koja samo žele živeti onako kako im najbolje odgovara.

Naravno, uvek treba znati povući granicu te im ne dopuštati da rade što hoće, ali pre nego što izgubite živce pogledajte svet iz njihove perspektive. Njima nisu važne vaše dnevne obaveze, oni ne znaju da vam je danas bio stresan dan i nije im važno što vas boli glava i jednostavno niste raspoloženi. Na primer, u šetnji ili vožnji biciklom, mala deca žele uživati u istraživanju i provođenju vremena sa svojim roditeljima. Pokušajte se uživeti u tom trenutku i donekle probati gledati svet kroz dečje oči.

Kada to učinite, počećete prihvatati da su deca samo deca, osećaćete se opuštenije, uživati i smejati se sa njima. Zato kada se uhvatite da nemate strpljenja, posebno s mlađim detetom, zapitajte se imate li opravdani razlog za to ili ste jednostavno zaboravili da deca imaju svoj pogled na život i obaveze, a ne vaš… Mnogo lakše ćete podnositi svakodnevne situacije i lakše razumeti dete i na kraju imati više strpljenja.

izvor: zena.rtl.hr

foto: healthykidstoday.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno