Roditeljstvo
09.10.2016.

10 stvari koje volim da radim sa svojom decom

Postoji mnogo stvari koje volim da radim bez dece – tuširanje, duge vožnje automobilom, sređivanje kuće, igranje igrica ( izvinite deco, ali im mama ponekada voli da podetinji) i nije tajna da ćete mnoge stvari bolje, lakše i sa više uživanja raditi bez vašeg podmlatka.

S druge strane, postoji toliko stvari koje su bolje UZ decu. Koliko će svaki od ovih trenutaka biti zabavan, zavisi od uzrasta deteta, a ovih deset stvari definitivno su bolje kada imate dete uz sebe.

1. Zabavni parkovi
Svoju ćerku sam odvela prvi put u Diznilend kada je imala 3 godine. Pomislila sam da je vrlo mala da razume bilo šta od toga, ali sam u potpunosti pogrešilal u tom zaključku. Gledala sam kako joj se osmeh šii+r i njeno lice u oduševljenju ponovo i ponovo.

2. Plesne zabave
S vremena na vreme, pomerimo nameštaj u dnevnoj dobi, uključimo našu disko kuglui pretvorimo dnevnu sobu u porodični disko klub. Plesni pokreti dece su najzabavnija stvar, pogotovo u periodu dok su još dovoljno  malida nemaju stid i svest o tome kako izgledaju njihovi pokreti dok plešu.

3. Bojenje
U poslednje vremen prepavljeni smo bojankama za odrasle, ali nema ničeg više opuštajućeg od toga da sedite sa detetom i zajedno bojite njegove bojanke. NE mogu da nabrojim sve interesantne razgovore koje sam imala sa svojom decom doksmo bojili, o flomasterima, bojama, crtežima....Nisam od onih koji će im dati bojaanku i flomastere da bi usput moglida obave neki posao u kući – jer kad im se pridružite to je svojevrsno Zen iskustvo

4. Filmovi
OK, u ovoj situaciji radi se više o meni nego o klincima – jer kada je našaporodica udubljena u film često mi se desi da na pola zaspim. Pošto znam da su deca bezbedna i srećna dok gledaju crtać, moj mozak može u potpunosti da se opusti i pređe na „off“. Prošlo je mnogo vremena od kada sam gledala film i crtać sa decom a da nisam makar malo dremnula – pa čak i dok smo u bioskopu – ali to je jedna od najslađih dremki. Srećni klinci – srećna mama.

5. Plaža
Pznajem mnogo ljud i koji preziru odlazak na plažu sa decom zbog peska, morske trave, gužve itd. ali kada vaša deca izađu iz vrtićke faze, boravak na plaži jedna je od najzanimljivijih zajdničkih aktivnosti. Namažete im zaštitu od sunca, napunite prenosivi frižider hranom i pustite ih da se izgube. Voda i pesak su najbolja igračka za mališane. Naša deca mogu da proveru sate praveći kule u pesku, igrajući se u talasima i praveći figurice ponovo i ponovo. Teško je nadmašiti radost ove jednostavne, prirodne igre.

6. Gledanje vatrometa
Znam da imadecekoja ne volevatromet zbogbukekoju pravi, ali nšai mališane se vatrometouzvek iznova oduševljavaju. Verovatno su to „pokupili“ od mene, premda sami ja kako dete volela da ih gledam.Sada sa velikom radošćugeldam njihova ozarena lica dok posmatraju vatromet sa istim osmehom kako i ja dok sam bila mala. Zaista postoji nešto magično u njemu.

7. Otvaranje poklona
Postoji li išta lepše nego gledati oduševljenje na tim malim licima dok cepaju ukrasni papir? Imam mnog fotografija mojih mališana sa licima iznenađenja zbog poklona koje su toliko ugo želeli, ili zbog fantastičnih darova koje su dobii a nisu ni znali da ih toliko žele. Uživavam u praćenju promena emocija na njihovim licima: radoznalost, očekivanje, iznenađenje i oduševljenje.

8. Čitanje knjiga
Postoji li išta slađe nego čittai mališanu knjigu dok je ušuškan pored vas? Sda, kada su moja deca mao odrasla, ne radimo to tako često alli bi trebalo. Čak i moje dvanaestogodišnje dte i dalje voli da mu ponekada čitam jer se u potpunosti uživi u proču i propovedanje pisca kroz reči i zanimljive ilustracije. Priče su za nas svojevrsno porodično putovanje.

9. „Kafe“ sastanci

Svou decu redovno izvodimna „kafu“. To je za nas priliakda provedemo zajednočko vreme, razgovaramo i zaavljamo se i van kuće. Ja naručim kafu, oni tol+plu čokoladu i ćaskamo. Tokom godina, primećujem kako su deca koja sede sa druge strane mog stola odrasla,promenila se i sazrela. Ovakvi izlasci spadaju među moje najlepše uspomene sa mojom decom.

10. Pričanje pre spavanja

im nešto čarobno u delu dana kada se dece spremaju za spavanje pa tada požele da postavljaju „ozbiljna“  pitanja o životu. Neki  od naših najznačajnijih i najkorisnijih razgovora desili su se upravou trencima kada je trebalo zaspati – pa sam naučila da cenim te dragocene trenutke i dar koji sa sobom nose.

Vi možda uživate u drugačijim trenucima sa svojim mališanima. Alisvi možemo nabrjati trenutke kji naš život sa decom čine slađim. Sigurna sam da će mi ove stvari nedostajati kada mi deca odrastu. Detinjstvo je kratko, zato prigrlite zabavui radost dok traju. 

izvor: scarymommy.com

prevela: Olivera Marković

foto: huffingtonpost.com, quietrev.com, imagefully.com, sweetpics.site

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno