Roditeljstvo
01.10.2016.

12 grešaka koje se dešavaju novim roditeljima

S dolaskom bebe stižu i mnoga pitanja i nedoumice koje imaju novi roditelji. Mnogi od njih čine i ovih 12 grešaka, a izbegavanjem istih mame i tate olakšaće sebi život i više uživati sa svojim novorođenčetom

1. Veruju svemu što čuju i pročitaju
Mnogi budući i novi roditelji krenu istraživati po internetu kako bi saznali što ih sve čeka i ostanu – prestravljeni. Dakle, nikada ne verujte svemu što čujete i pročitate jer vas to može odvesti u duboku zabrinutost i strah. Prijatelji, rodbina, kompije deliće vam savete, ali kada će vam zaista biti potreban nečiji savet ili pomoć najbolje je pitati stručnjaka, poput pedijatra.

2. Paničari zbog svake bolesti
Novi roditelji često idu u jednu ili drugu krajnost – u panici su svaki put kada se dete zakašlje ili slušaju ljude koji kažu da nešto što je potencijalno opasno, nije ništa strašno. Uvek je bolje odvesti dete lekaru, ali ne i paničiti. Kada vas uhvati strah i zabrinuti ste za dete, setite se da su bebe otporna bića. Preživele su hiljadama godina bez moderne medicine i u puno prljavijim okruženjima od vašeg doma.

3. Ignorišu toplo čelo
Ipak, toplo čelo na novorođenčetu nikad se ne sme ignorirati. Dakle, kada osetite da je čelo vaše bebe toplo izmerite mu temperaturu (najbolje termometrom za rektalnu upotrebu) i ne odlažite odlazak lekaru.

4. Zanemaruju vezu s partnerom
Iako ste u potpunosti okupirani detetom, uvek se potrudite naći vremena da s partnerom razgovarate i o drugim stvarima osim o vašem 'paketiću sreće'. Ne zaboravite da će vaša beba jednom odrasti i da ćete opet ostati samo vas dvoje. Stoga, negujte i hranite tu vezu.

5. Stavljaju preveliki pritisak na sebe
Nemojte biti prezahtevni prema sebi, već budite realni i iskreni i nemojte se mučiti misleći da vi možete baš sve – biti savršen roditelj, biti najbolji na poslu, uvek imati besprekorno čisti dom,... Nešto ćete uvek morati 'žrtvovati'. Najbolje što možete napraviti je zamoliti nekoga za pomoć. To nije sramota, nego znak da ste realni i - odgovorni. 

6. Uspoređuju svoje dete s tuđim detetom
Koliko je vaše dete veliko? Kada je prohodalo? Budi li se u toku noći? Uspoređujete li svoje dete s drugom decom, vaše će se možda doimati napredno. A možda i neće. Kako god bilo, svako dete razvija se različitom brzinom i na različit način tako da nema smisla uspoređivati ih. 

7. Izađu iz kuće bez rezervne odeće za dete (i za sebe)
Uvek se može dogoditi da će dete bljucnuti, povraćati ili da će mu 'pobeći' iz pelene i zbor toga uvek sa sobom nosite rezervnu odeću za mališana, ali i za sebe. Jer nikad ne znate hoće li se bebina 'nezgoda' dogoditi baš dok je vi držite.

8. Ne izlaze iz kuće
Novorođenče nije dobro voditi među veće skupine grupi gde vreba mnoštvo bakterija, ali to ne znači da prva dva meseca ne možete izaći iz kuće. Sunčeve zrake pospešuju proizvodnju vitamina D u bebinom organizmu, a ugodna šetnjica pomoći će vama da se ne osećate zarobljenima u kući. Osim toga, boravak na vazduhu i vežbanje uspešno teraju simptome postporođajne depresije.

9. Pokušavaju zapamtiti svaki trenutak
U redu je ako ne provodite svaki trenutak u danu sa svojom bebom, prateći svaki njen udisaj ili treptaj oka. Ponekad vam treba da na par minuta zatvorite oči ili da odete na kafu s prijateljicama. U redu je ako vam je potrebno vreme za sebe. Ali zato fotografišite dete do mile volje!

10. Misle da će svugde uspeti da stignu na vreme
Pre vam je 30 minuta bilo dovoljno da se spremite? Udvostručite taj broj. Ili utrostručite. Misliti da ćete se stići spremiti u isto vreme kao i kada ste bili sami velika je pogreška. Kao i misliti da ćete svugdje stići na vreme.

11. Daju detetu hranu za koju još nije spremno
Jedna mama podelila je svoje iskustvo kada je 11-mesečnom sinu dala grejp koji mu je zapeo u grlu. Uspela ga je izvući prstima, ali tih nekoliko sekundi činilo se kao večnost. Zato uvek pazite je li vaše dete dovoljno veliko za određenu hranu.

12. Ne veruju svom instinktu
Vi najbolje poznajete svoje dete i najbolje znate što je dobro za njega. Postoje generalna pravila, ali svako dete je biće za sebe i stoga, uz pravila, postoje i mnogi izuzeci. Vjerujte svom instinktu i nećete pogrešiti.

izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

foto: roditelji.hr,, pedijatar.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno