Roditeljstvo
20.09.2016.

10 načina da okončate dečju dosadu

Donosimo vam savete jedne mame koja se dosetila načina kako da stane na put dečjoj dosadi i ternucima u kojima kao da ne znaju šta će sa sobom. Evo njene priče.

„Nema roditelja koji nije čuo cmizdravu rečenicu svog mališana: „Dooosadno mi jeeee!!!“ Ovo je fraza koju moja četvorogodišnjakinja izgovara gotovo na dnevnoj bazi dok se ja „zabavljam“ uz krpu ribajući pod kupatila.

Pokazala sam srtpljenje i odvela je do njenih igračaka. Takođe sam bila kreativna i dozvolila joj da se igra sa polovinom mog garderobera i isprobava stvari. U trenutku očajanja ponudila sam joj i IPad. Ništa nije moglo da reši „nemam šta da radim“ – situaciju.

Kada mi je dojadilo takvo „kukanje“ sastavila sam ovu listu načina kako dete rešiti dosade i podeliću je sa vama.

1. Dohvati metlu dete!
Počni da čistiš. Počni da brišeš. Izvoli krpu, vreme je da naučiš da se isprašnjaviš, da pospremiš haoš, da se dobro oznojiš – samo mi „siđi sa glave“.

2. Vreme je za sređivanje ormara
Lično nisam osoba koja previše vodi računa o klasifikaciji garderobe. Od trenutka kada smo dobili decu i kada sam počela da perem gomilu dečjih pelena i benkica, prestala sam da marim za slaganje garderobe po bojama. Međutim, ukoliko moja deca žele zabavu-dobiće je. Složite garderobu po bojama. Složite je potom po katerogijama. Pronađite svoj način za slaganjei klasifikovanje garderobe.

3. Upari svoje čarape
U našoj kući postoji "zilion" čarapa sa raznim likovima iz crtaća – i kunem se, ni jedna od njih nema svoj par. Moja deca ne mogu da zamisle koliko je dosadno i naporno tražiti Elza čarapu kojoj nedostaje par. Zato im napravite igru od toga. Ponudite nagradu onome ko upari više čarapa. Ostavite ih same u sobi i strpljivo čekajte.

4. Organizacija sudova u kuhinji
Svi jednom moraju da savladaju ovu lekciju i možda je bolje naučiti ih dok su još mali. Bonus poeni su za snalažljivost ukoliko sve izvade napolje i višak sklone u ormarić. Neka ih, jer – ono što ne vidite ne može da vam škodi, zar ne.

5. Čišćenje ispod i između jastučića na sofi
Veći deo nereda koji tu budu pronašli zapravo su njihove glickalice – stoga ih pusite da sami pospreme. Moždaće se desiti da usput grinu neku tri nedelje staru grickalicu –ribicu ali sve dok ne uzmu gutljaj iz davno zaboravljene omiljene šolje, možete biti mirni.

6. Organizacija njihovog radnog stogla i pribora za crtanje
Crveni poklopci idu na crvene flomastere, pobogu! I dajte im komad papira kako bi proverili da li im flomasteri i dalje funkcionišu ili ne. Ništa brže ne izaziva vrisk razoračnje kod dece neko kada žele da oboje crtež i shvate da im je neophodna boja ustvari u potpunosti presušila.

7. Ribanje zidova
Svi koji imaju decu znaju kako zidovi mogu biti umrljani i lepljivi. Čim se probude, deca bi odmah da ostavljaju svoje otiske svuda po kući. Hm, pa ne više! Ono što zabrljaš to ćeš i čistiti!

8. Masaža maminih stopala
Ovo će definitivno naučiti Vaše dete da više nikada ne pomisli da izusti rečenicu – „Dosadno mi je!“

9. Sortiranje igračaka
Složite sve kocke u jednu kutiju. Plišane igračke na svoje mesto. Sve lego kocke u njihovu kutiju – ili još bolje u smeće  - priglite svoju preopterećenost za redom.

10. Igrajte igru tišine
Ova igra nikada, nikada nije potrajala dovoljno dugo, ali sam čula priče nekih roditelja da su im deca čak zaspala pokušavajući da pobede brata ili sestru u tome ko će duže da ćuti. Nije loše l+makar se nadati da ovo fukncioniše - jer, i mame mogu da sanjaju, zar ne?

Ukoliko dete može i da ispunjava svoje zadatke i da priča onda mu zadajte male zadatke. Da se razumemo, nisam neko ko krši dečja prava, niti neko ko ih kažnjava. Samo volim da igram malu psihološku igricu.

Na kraju, ili će pronači neki način da zabave sebe i kvalitetno ispune svoje vreme, ili će ispunjavajući ove zadatke pomoći vama u obavljanju kućnih poslova koje, budimo iskreni niko ne voli. U oba slučaja, to je pobeda za vas! Hvala, i drugi put.“ 

izvor: scarymommy.com

prevela: Olivera Marković 

foto: verywell.com, neatfreak.co.za, allaboutmartialarts.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno