Roditeljstvo
02.08.2016.

Kako uloga oca utiče na žensko dete?

Otac je jedan od najvažnijih osoba u životu svoje ćerke i to od njenog rođenja do adolescencije. Njegov uticaj oblikuje njenog samopoštovanje i samopouzdanje, sliku o sebi, kreira dečje samopouzdanje i mišljenje o drugim ljudima.

"Kako tata gleda na život, detetu će kasnije poslužiti kao primer da izgradi vlastite životne stavove, čak i ako ono odabere drugi pogled na svet", ističe Michael Austin, profesor filozofije na Fakulutetu Kentucky. "U odnosu otac - ćerka izuzetnom je važno da tata treba usaditi vrednosti kao što su integritet i poštenje, izbegavajući licemjerje, te da je spreman priznati i svoje nedostatke, tako da ćerka ima realan i pozitivan primer uz koji odrasta."

Živimo u kulturi u kojoj je otac već dugo vremena ravnopravan partner u odgajanju i brizi oko deteeta. Od prvoga se dana od očeva očekuje da su na raspolaganju, da menjanju pelene, kupaju svoje male curice, stavljaju ih na spavanje i umiruju njihov plač. Ta prisutnost i trud od samoga rođenja veoma su bitni za razvoj zdravog odnosa otac - ćerka.

Tate treba da provode što više vremena sa svojom novorođenom ćerkicom, vodeći brigu o njenoj nezi, ali i o majčinim potrebama. A kada njegova dama malo poraste, tata opet treba biti uz nju, u igri na podu, u pesku uz ljuljašci, pri prvim koracima i padovima, ili pak pokušajima vožnje bicikla.

Jednostavno uvek treba biti prisutan, pružiti verbalnu utehu, podržati svoju ljubimicu u svim njenim nastojanjima i pohvaliti svaki trud, jer time gradi njeno samopouzdanje. Uključivanje oca i njegovi podsticaji pomoći će kasnije da se umanji detetova nesigurnost i ojača njegovo poverenje u vlastite sposobnosti.

I za kraj, dobar je otac onaj koji je i dobar suprug, koji poštuje i ceni majku svoga deteta (iako su možda i razvedeni.) Ćerka će odmalena promatrati i upijati od očeva sliku o ženi kakvu on sam ima i tu istu sliku projektovati na sebe.

Zato, dragi očevi, dobro se potrudite da vaša mala princeza izraste u samosvesnu, pažljivu i sretnu kraljicu!

izvor: pitajmamu.hr

foto: conexionevolutiva.org, okchicas.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno