Roditeljstvo
27.04.2016.

Nezgodna pitanja za mame i tate

Na osnovu razgovora sa roditeljima psiholozi su zaključili da decu najviše zanimaju teme o svetu, pa mame i tate često ostaju zbunjene. Četvrtina odraslih zbunjena je dečjim pitanjima na temu nauke.

Četvorogodišnje dete u proseku postavi 437 pitanja dnevno! Na osnovu razgovora sa roditeljima psiholozi su zaključili da ih najviše zanimaju teme o svetu, pa mame i tate često ostaju zbunjene. To je uzrast kada je njihova znatiželja u ekspanziji, ali mališani i kasnije nastavljaju da šokiraju roditelje.

Britansko istraživanje, u kojem je učestvovalo 2.000 mama i tata dece uzrasta od pet do 16 godina, pokazalo da je četvrtina odraslih zbunjena dečjim pitanjima na temu nauke i matematike, a 26 posto njih je izjavilo da misli da klinci o tome znaju daleko više od njih.

Čak polovina je priznala da uglavnom nema odgovore na sve ono što ih potomci pitaju, pa su prinuđeni da izmišljaju ili da menjaju temu. Kao najnezgodnije pitalice su izdvojene: Zašto se mesec pojavi i preko dana? Da li ćemo videti vanzemaljce? Zašto je nebo plavo? Kako nastaje duga? Zašto je voda mokra?

foto: parents.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno