Roditeljstvo
01.04.2016.

Važnost granica u odgajanju dece

Deca su danas jako visoko vrednovana u društvu. Mnoštvo članaka različitih zakona i pravilnika štite decu i njihova prava. Brojne knjige opisuju kako se odnositi prema njima, kako im pomoći u svim periodima života i razvoja, što je za njih najbolje,… I sve ima samo jedan cilj – imati sretno i samostalno dete. Uprkos svom uloženom trudu odraslih, taj cilj nam je jako daleko. Nasilje među mladima je sve prisutnije, izraženo je i nepoštovanje starijih i bilo kakvog autoriteta, dok posao, rad i trud gotovo da i nisu više na ceni. 

Nisu roditelji zakazali u svom odgajanju i ljubavi prema detetu. Baš naprotiv! Današnji roditelji imaju više vremena i mogućnosti da se bave decom i pruže im više nego su i sami imali kao deca. Gde je onda problem? U promenjenom odnosu između roditelja i dece. Smanjenje ili ukidanje strogih porodičnih pravila i granica dovelo je do stvaranja problema sa ponašanjem kod dece.

Odrasli moraju postaviti granice i držati se toga da bi deca izrasla u zrele i odgovorne mlade ljude. Odrasli treba da budu autoritet, a zašto je tako, deci nije sasvim jasno, niti im to u tom uzrastu treba objašnjavati. Vrlo je važno da roditelji budu istrajni sa tim granicama u najranijem uzrastu kako bi se oblikovale psihičke funkcije koje omogućavaju da dete posle u životu prihvati i poštuje druge osobe koje će mu biti autoriteti. Dete mora naučiti da se ljudi ponašaju drugačije nego predmeti i da se njima ne može upravljati.

Danas mladi roditelji sa decom i pred decom raspravljaju o svemu bez neke velike cenzure, vrlo liberalno i otvoreno, što opterećuje dečju psihu i skraćuje doba bezbrižnog detinjstva. Pri tome ne treba zaboraviti ni medije, novine i televiziju, koji takođe gotovo bez cenzure objavljuju mnogobrojne sadržaje koji su svakodnevno i vrlo lako dostupni deci.

Odrasli decu sve više smatraju ravnopravnima. Neretko roditelji i deca žive u partnerskim odnosima. Sve svoje probleme i nedoumice dele s njima, pitaju ih za savete i pomoć, sve im opširno objašnjavaju, a njihovo se učestvovanje u rešavanju problema odraslih smatra zrelošću, dok ih zapravo time samo nepotrebno opterećuju.

Osim toga, deci se danas prepušta preveliki izbor (što će obući, jesti, raditi, gde će ići, u koje vreme će i hoće li spavati i sl.). Sve to, na žalost, dovodi do nedovoljnog psihičkog sazrevanja dece i razvoja koji nije u skladu s njihovim životnim uzrastom. Iz toga sledi i zaostajanje u motoričkom i govornom razvoju. Dolaskom u školu primjećuju se nerazvijeni pokreti fine motorike neophpodni za pisanje, poteškoće pažnje i koncentracije na zadati zadatak i pamćenje gradiva. A i socijalno ponašanje kod sve većeg broja dece izuzetno je problematično. Deca iskazuju nasilno ponašanje prema svojim vršnjacima, ali i prema učiteljima, roditeljima, bakama i dekama i drugim odraslima.

A jedno jasno i glasno NE u prvim godinama dečjeg života rešilo bi te mnogobrojne probleme s kojima se susrećemo kasnije. Bez granica deca su izgubljena i nezaštićena. Svojim agresivnim ponašanjem, vrištanjem i bacanjem, lupanjem glavom o pod, oni samo traže granice i žele da vide svoje roditelje kako imaju moć. Ne popuštajući pred tim i takvim izazovima roditelji postavljaju jasne granice šta se sme i šta se ne sme i vode decu na pravi put psihičke zrelosti. Ako roditelj popusti, dete postaje pobednik i odrasta u nesigurnu i plašljivu osobu koja će svoju nesigurnost i strah pretvoriti u agresivnost prema drugima iz svoje okoline.

Pogrešili smo i što sada kada je dete već pošlo u školu? Deca od rođenja pokušavaju sebi da izgrade svet kakav žele i trebaju. Bez granica koje će im nametnuti odrasli i bez svakodnevnih obaveza i rituala, bez autoriteta i hijerarhije, taj svet neće biti dovoljno čvrst da potraje i zaštiti psihu i ličnost odrasle osobe, izostaće potrebna sigurnost i orijentacija potrebna za snalaženje u svetu odraslih. Ipak nikada nije kasno za ispravan stav i postavljanje jasnih granica.

Budite uzor vašem detetu i uvedite male jutarnje rituale u vašu svakodnevnicu – opustite se uz prve gutljaje kafe i započnite planiranje porodičnog dana! Obaveze ne moraju biti nešto negativno, sve što je potrebno su pozitivan stav i dobra organizovanost!

Izvor: klokanica.hr

foto: mamaibeba.net, najboljamamanasvetu.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno