Roditeljstvo
21.03.2016.

U kojim situacijama sa decom vredi istrajati?

Od kada deca dođu na svet, sa njima vodimo bitke oko nečega. Prvo je to hrana i šta staviti u usta a šta ne, da bi kasnije prešlo na sve od oblačenja do ponašanja, igračaka i mnogih drugih stvari. Ali, u međuvremenu naučimo i da nije baš sve za prepirku. Pa kako odabrati za šta se treba boriti? Izdvojili smo nekoliko stvari tj. vrednosti za koje se, po nama, vredi boriti sa decom kako bi ona odrasla u kvalitetne ljude. Na mnoge druge stvari, jednostavno, ne treba trošiti energiju.

Poštovanje
Od poštovanja roditelja, svih odrslih, drugara u školici pa preko svih živih stvari, tako i poštovanja prema kućama drugih ljudi pa sve do prirode, životne sredine i životinja.

Kada treba odustati
Ovo se može nazvati i izgradnjom karaktera. Vredi se boriti da deca nauče da kada nešto počnu treba i da ga završe, ali isto tako i kada treba da odustanu. Za ovo je potrebno vreme i strpljenje.

Loši maniri
Molim, izvinite i hvala su samo početak! Deca treba da uče i da obrate pažnju na to kada prdnuti, podrignuti, prekinuti nekoga, kada ne treba kopati nos i to dosta toga pre 10. godine!

Zdravlje i ishrana
Deca treba da znaju šta valja a šta ne valja jesti (nezavisno od toga šta im se sviđa a šta ne), kada treba ići u krevet i kada ići kod zubara, na primer. Oko toga se vredi svađati!

Loše ponašanje
Postoji način kako se traži igračka. Ispadi na javnim mestima (ili bilo gde) jednostavno nisu kulturni i moraju se prevazići od malena!

Roditeljski nadzor
Iako nam je svima poznato kako smo se samostalnim osećali već u prvom osnovne, nekih stvari nema bez pitanja i nadgledanja roditelja, na primer Facebook, mobilni telefon, video igrice...

Neprikladno oblačenje
Deci treba dozvoliti da imaju svoj lični stil u oblačenju, i neka će ga vrlo rano steći ali on ne treba da bude ponižavajući za ličnost i neprikladan za situaciju.

Bezbednost
O bezbednosti se ni ne diskutuje! Ona je obavezna! Deci nema popuštanja ako ne vole da se vezuju u kolima, da nose kacige, štitnike i sl.

Domaći zadaci
Domaći zadaci se rade, uvek, bez obzira na sve izgovore!

Gledanje TV-a
Ograničenja treba da postoje i za TV i za kompjuter i pored sve svađe koju to podrazumeva.

izvor: najboljamamanasvetu.com

foto: mojpedijatar.co.rs, telegraf.rs

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno