Roditeljstvo
03.03.2016.

U kom uzrastu dete možete samo ostaviti kod kuće?

Kada školarac može sam nakon redovne nastave otići kući? U kom uzrastu može ostati sam kod kuće, bez roditelja? Kako dete pripremiti za tu zahtevni zadatak i kako ga naučiti da se snađe u nepredviđenim situacijama?

Sve su to pitanja s kojima se zaposleni roditelji kad-tad moraju susresti. Samostalan boravak kod kuće često izlaže dete mnogim opasnostima, a strah i briga roditelja za dete tokom radnog dana nameću potrebu za organizovanom brigom o detetu.

Škole su time dobile novu i zahtevniju ulogu koja zahteva organizovanu brigu za dete tokom celog dana. Produženi dnevni rad nakon redovne prepodnevne nastave – produženi boravak, jedan je od modela kojim se mogu kvalitetno rešiti problemi ostanka deteta kod kuće bez nadzora, naročito u urbanim sredinama. No, i produženi boravak ima svoj vek trajanja a u većini škola to je kraj trećeg razreda.

Kad je dete dovoljno zrelo da ostane samo?

Na pitanje kada je najbolje vreme da dete počne ostajati samo, najbolje je čuti odgovor stručnjaka. Prema mišljenju psihologa, deca predškolskog uzrasta nisu sposobna biti sama, odnosno nije ih sigurno ostavljati bez nadzora. Dete može ostati samo oko desete godine, ali tek na nekoliko sati. Kad odlučite da je vreme da dete počne ostajati samo u kući, počnite ga privikavati na to, ali umereno. U početku ga možete ostaviti u kući dok vi odete do marketa ili nekog drugog mesta koje je u blizini i gde se nećete zadržati više od 30 minuta.

Stručnjaci kažu da su deca tek nakon 13. godine zrela ostati sama kod kuće na duži vremenski period. U tom uzrastu mogu se snaći i pravilno reagovati  u neuobičajenim situacijama. Kad je u pitanju ostanak deteta s mlađim od sebe, tek kada je starije dete dovoljno odgovorno, samostalno i savesno i ima barem 10 godina možete mu poveriti čuvanje mlađe braće i sestara, odnosno da bude s mlađim detetom kraće vreme dok ste otišli da nešto obavte  u blizini.

Samostalnost ne zavisi samo o dobi

Svako je dete posebno i ima svoj karakter, kao i ritam sazrevanja. Važna je informacija kako se dete oseća kada je samo kod kuće, oseća li se ugodno, opušteno ili se oseća nelagodno i prestrašeno. Deca često, kada nisu još spremna za samostalan boravak u kući, osluškuju zvukove, traže po kući da vide ima li kakve opasnosti, često zovu roditelje jer se boje da budu sami.

Pre same odluke da li je dete spremno da bude samo kod kuće, dobro je napraviti „test“ i ostaviti dete samo na nekoliko sati i nakon toga razgovarati s njim o tome kako se osećalo i što je radilo za to vreme. Isto tako, roditelji treba da proveriti s detetom bi li se snašlo u određenim kriznim situacijama (poplava, požar, pljačka), zna li samostalno podgrejati obrok, šta sme raditi u kuhinji, što da uradi ako mu neko pozvoni na vrata, kome se može obratiti za pomoć ako dođe do nekog manjeg problema.

Za svaku od ovih tema važno je razgovarati s detetom, navoditi primere potencijalnih situacija i postaviti pravila ponašanja za svaku pojedinu situaciju kako bi detetu osigurali sigurno okruženje u domu. Isto tako, važno je od deteta skloniti alkohol, lekove, oružje, upaljače, opasne hemikalije i sl.

Bilo bi dobro da roditelji više puta na dan nazovu dete kao i da dete ima popis kontakata kome se može obratiti za pomoć (roditelji, baka i deda, komšije, policija, vatrogasci i dr.). Ako je dete dovoljno zrelo da ostane samo u kući, to će zasigurno pozitivno delovati na njegovo samopouzdanje, kao i na njegovu samostalnost.

Graditi poverenje u dete

Kada procenite da je dete dovoljno zrelo da ostane samo kod kuće, bitno je ispitati situaciju. Važno je stalno razgovarati s detetom o njegovoj sigurnosti i utvrditi razume li što treba da radi, odnosno kako da postupi u pojedinim situacijama .

Pitajte dete sledećih nekoliko pitanja kako bi se uverili može li i i sme li zaista ostati samo kod kuće:

-Kako bi reagovalo da neko pozvoni na vrata?
-Šta bi učinilo da uoči poplavu ili požar?
-Da li bi otkrilo nepoznatim osobama na telefon da je samo kod kuće?
-Kada vas treba odmah nazvati?
-Što će raditi dok se roditelji ne vrate?
-Podsetite ga da nikako ne otvara vrata nepoznatim osobama.

Takođe, upozorite dete da ne poziva u stan vršnjake iz komšiluka i školske prijatelje dok je samo u kući.

izvor: zena.hr

foto: womensforum.com, popsugar.com, mommyish.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno