Roditeljstvo
29.02.2016.

5 velikih promena kod muškaraca kada dođe beba

I dok je poznato da su majke prirodno ‘opremljenije’ za negu i zaštitu bebe zbog određenih hormona kojima bivaju izloženi u trudnoći i tokom porođaja, studije su otkrile da ih muškarci razvijaju u procesu odgajanja deteta.

Lekari su dokazali i da se menja njihova struktura mozga, odnosno da se povećava količina sivih ćelija u centrima odgovornim za kontrolu hormona, emocionalnog procesuiranja, pamćenja i odlučnosti.

"Muškarac se menja nakon što postane otac: prestaje biti gadljiv, a postaje strpljivija i organizovanija osoba. "

Evo nekoliko načina na koje se promene manifestuju kod novopečenih očeva.

1. Muškarac prestaje biti gadljiv ‘preko noći’
Ako ga je pomisao na čišćenje kose iz odvoda lavaboa ranije bacala u opravdani očaj, dobro je znati da ga očinstvo ‘leči’ od bilo kakve vrste gadljivosti. Svakodnevno menjanje pelena i podrigivanje nakon hranjenja samo su neke od aktivnosti zbog kojih se više ne obazire na telesne izlučevine.

2. Postaje jutarnji tip osobe
Novopečeni tata pozdravio se s noćnim izlascima i maratonima uživanja u video igrama do ranih jutarnjih sati. Baš kao mama, koristi svaku priliku za san, a ustaje onda kada to čini I beba – obično u cik zore. Ovi znaci otkrivaju hoće li biti dobar tata.

3. Prestaje biti izbirljiv kod izbora hrane
Redovna konzumacija hrane nakon rođenja deteta za mnoge porodice postaje nedostižan cilj. Roditelji prestaju zajedno jesti već to čine u smenama - mama pazi bebu dok tata jede i obratno. Jede se s nogu, s bebom u rukama, a topao obrok obično se konzumira samo onda kada se ‘stigne’ nešto podgrejati u mikrotalasnoj pećnici.

4. Očevi više cene 'male stvari'
Majke znaju da kad je 99,9 posto neče pažnje usmereno na nov život i njegove potrebe i najmanja odstupanja od takvog rasporeda izazivaju usićenje. Odlazak na bakomat, u market ili kod lekara bez bebe postaju jednako merljivi događaji kao nekadašnji odlasci u bioskop ili noćni klub. Što je tata angažovaniji u odgajanju deteta, to više počinje ceniti male stvari.

5. Postaje organizovaniji
Odlazak u park s bebom zahteva opremljenost i veštinu profesionalnog organizatora venčanja. Nikud se ne može krenuti bez kolica, pelena, vlažnih maramica, kreme za lice za zaštitnim faktorom, ćebenceta, hrane, odgovarajuće obuće i odeće… Detetu uglavnom treba mnogo stvari. Ne čudi stoga što svakodnevna briga o detetu unapređuje i poboljšava organzacijske sposobnosti kod majki i očeva.

izvor: zadovoljna.hr

foto: telegraph.co.uk, pitterpatter.com.my

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno