Roditeljstvo
21.02.2016.

Strahovi koji muče novopečene tate

Nije lako biti tata! Većina novopečenih očeva nemaju pojma kako da drže ili presvuku dete, a 20 odsto nikada u životu nisu podigli bebu u naručje. Žene su opuštenije i veruju da će se bolje snaći s bebom, čak i ako nemaju prethodnog iskustva.

Čak 60 odsto očeva svesno je svog neznanja i imaju utisak da im s malom bebom neće biti nimalo lako, pa su zbog toga nervozni i nesigurni. Većina muškaraca najpre se poveže s detetom za vreme noćnih hranjenja i umirivanja.

Dok je muškarcima potrebno između nedelju-dve dana da bi se barem malo opustili u ponašanju sa bebom, oko 62 odsto majki nema tih problema već prvog dana nakon porođaja. Zbog toga, oko 40 odsto žena neće ostaviti tate same s bebom u prvih nedelju dana od dolaska iz porodilišta.

Čak 57 odsto novopečenih roditelja priznaje da se ne osećaju prijatno dok prijatelji i članovi porodice pridržavaju njihovo novorođenče, a stručnjaci savetuju roditeljima da što pre pobede taj strah, jer se on prenosi i na dete.

- Deca koja primaju puno zagrljaja, poljubaca i dodira od roditelja, ali i drugih članova porodice, pa i njihovih prijatelja, u kasnijem životu imaju više samopouzdanja i lakše se nose sa stresom - poručuje pedagog Džin Robinson.

foto: roditelji.hr, superdete.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno