Roditeljstvo
19.01.2016.

Kako najlakše preživeti prve nedelje nakon porođaja?

Možete pročitati stotine knjiga i  članaka o bebama i čuti bezbroj saveta od porodice i prijatelja, ali nikada nećete znati sve i kako ćete se na kraju snaći kada jednom beba dođe u vaš dom.

Verovatno najteže razdoblje za svaku ženu je ono nakon porođaja, odnosno babinje (prvih šest nedelja). Osim što se beba i majka navikavaju i uspostavljaju svojevrstan ritam i rutinu, tu je i oporavak žene i bebe od samog porođaja.

Kada se doslovno ceo život okrene naglavačke, dobro dođu saveti koji najčešće ne pišu u knjigama, a odnose se ne samo na dojenje, spavanje i menjanje pelena, nego na celokupnu organizaciju života.

Evo nekih zanimljivih saveta kako proživeti prve nedelje sa što manje stresa…

1. Nemojte se bojati (ili stideti) da tražiti pomoć
Bilo da se radilo o dojenju, kupanju, menjanju pelena, spavanju, bilo čemu što vam padne na pamet ili jednostavno pomoć oko kućanih poslova, tražite pomoć. Trebaće vam i dobro će vam doći.

2. Prihvatite pomoć
Ako vam neko ponudi pomoć, prihvatite je.

3. Recite „NE“, kada je to potrebno
Nemojte se osećati loše ako nekome kažete da nije baš dobro vreme za posetu. U prvih nekoliko nedelja od rođenja, osim što nije preterano poželjno da dete ima mnogo posetilaca dok ne stekne barem malo prirodnog imuniteta, takođe treba vremena za odmor i sticanje rutine. Ako želite biti u miru i tišini sa svojom porodicom, recite to direktno.

4. Kućni poslovi nisu važni
Ne brinite se za dom. Fokusirajte se na bebu i sebe.

5. Napunite frižider
Ako vi sami morate kuvati, činite to za nekoliko dana unapred. Jelo možete i zamrznuti i odmrznuti prema potrebi.

6. Imajte patronažnu sestru i/ili iskusnu osobu od poverenja na „brzom biranju“
Imate li određene sumnje, probleme, strahove, pitanja, bilo što vezano za vas i vašu bebu, nemojte se ustručavati da pitate osobu koja ima više iskustva na tom području. Takođe, slušajte svoje instinkte. Ako mislite da nešto nije u redu, zatražite stručnu pomoć što pre.

7. Nemojte zaboraviti stariju decu
U prvim danima i nedeljama nakon porođaja, bićete pretežno usmereni na novorođenu bebu i bilo bi idealno kada bi vaš partner, deke bake, braća, sestre i bliski prijatelji mogli uskočiti oko brige o starijoj deci. No, isto tako omogućite starijoj deci da se priviknu na novorođenče. Uključite ih u dnevne aktivnosti oko hranjenja bebe, menjanja pelena, kupanja i slično. Svima će to biti od koristi.

8. Čuvajte bebu koliko je potrebno
Vi sami znate koliko treba držati bebu u naručju, koliko ćete ju dojiti i sl. I ne, nećete je razmaziti… Postupajte onako kako se čini najbolje za vas i vašu bebu.

9. Budite spremni na promene
Nikad ne recite – nikad. Budite spremni na menjanje stavova i mišljenja u bilo kom trenutku. Možda ćete pre rođenja deteta reći „ne“ dudi varalici, a onda ćete u pomoć slati supruga da je kupi u dežurnoj apoteci. 

10. Kada beba spava, spavajte i vi
Posebno u prvim danima nakon porođaja. Telo će se oporavljati od porođaja i navikavati na novi ritam isprekidanog spavanja. Ako je moguće, iskoristite te trenutke mira.

11. Ne zaboravite na svoje potrebe
Ako se vi ne osećate dobro, ni vi ni vaša beba nećete biti sretni. Najvažnije je da u tim prvim nedeljama ugodite sebi i bebi.

12. Uključite svog supruga
Nemojte se bojati da prepustite suprugu brigu o detetu, koliko je to moguće. To će vam omogućiti kratke periode odmora, a i suprug se neće odjednom osećati nepotrebno i beskorisno.

izvor: zena.hr

foto: lepotaizdravlje.rs, bebac.com, yumama.com, familyparliament.com, kurir.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno