Roditeljstvo
16.12.2015.

Kako da imate više strpljenja sa decom?

Da li postoji univerzalno pravilo koje vam može pomoći da imate više strpljenja sa decom, posebno onom predškolske uzrasta?

Možda pravilo ne postoji, ali postoji savet – živite u sadašnjosti. Dok to zaista zvuči kao još jedan saveta koji ne funkcioniše i nema smisla, razmislite za početak koji su najčešći razlozi zbog kojih nemate strpljenja s decom?

Najčešće se radi o tome da se vama žuri i želite nešto da obavite na vreme, a oni vas ne slušaju, ili jednostavno ignorišu vaše naredbe, ponašaju se nevaspitano,  šta goda da obećaju nikada to ne ispune i tako dalje.

Ali, kako vam može tu pomoći savet da živite u sadašnjosti? To znači da se pre nego što izgubite strpljenje, setite da se radi o deci. Ne radi se o malim robotima koji rade sve što im vi kažete, ali ni „Malcima“ koji žive za to da vas izluđuju. Vaša deca su mala ljudska bića koja samo žele da žive onako kako im najbolje odgovara.

Naravno, uvek treba znati povući granicu te im ne dopuštati da rade sve što hoće, ali pre nego što izgubite živce pogledajte svet iz njihove perspektive. Njima nisu važne vaše dnevne obaveze, oni ne znaju da vam je danas bio stresan dan, nije važno što vas boli glava i jednostavno niste raspoloženi. Recimo, u šetnji ili vožnji biciklom, mala deca žele da uživaju u istraživanju i provođenju vremena sa svojim roditeljima. Pokušajte da se uživite u tom trenutku i da donekle probate da gledate svet kroz dečje oči.

Kada to učinite, počećete prihvatati da su deca samo deca, osećaćete se opuštenije, uživaćete i smejati se sa njima. Zato kada se uhvatite da nemate strpljenja, posebno s mlađim detetom, zapitajte se imate li opravdani razlog za to ili ste jednostavno zaboravili da deeca imaju svoj pogled na život i obaveze, a ne vaš… Mnogo lakše ćete podnositi svakodnevne situacije i lakše razumeti dete i na kraju imati više strpljenja.

izvor: zena.hr

foto: detinjarije.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno