Roditeljstvo
12.12.2015.

3 situacije u kojima je bolje slagati dete

Svaki roditelj našao se barem jednom u ovakvoj nedoumici, da li detetu reći istinu, prećutati je ili malu ulepšati? Stoga vam donosimo tri situacije u kojima je opravdano istinu saopštiti na malo drugačiji način. 

1. Prerano postavljena pitanja o životu

Deca često počnu da veoma rano postavljaju pitanja o životu i smrti. Pa kada vas mallišan upita hoćete li zauvek biti uz njega, u takvoj situaciji opravdano je ne govoriti o smrti jer maleni mozak to nije u stanju da razume. Stoga roditelji najčešće lažu i to veoma uverljivo a ove teme ostavljaju za nešto kasniji uzrast kada je dete zrelije. 

2. Ne razbijajte čaroliju praznika

Deci je sasvim u redu da veruju u Deda Mraza pa suočavanje sa istinom da ovaj dekica ipak ne donosi poklone takođe treba odložiti za trenutak kada ste sigurni da je vaš mališan sprman da je čuje. Uostalom, ni jendno istraživanje nije dokazalo da verovanje u deda Mraza negativno utiče na decu i njihovo sazrevanje i odrastanje. 

3. Laž podstiče kreativnost

Ukoliko dete nacrta vaš portret svakako da on neće biti ni proporcionalan ni savršen, ni nalik na vas. Međutim, sigurno ćete ga pohvaliti i ohrabriti da nastavi da izražava svoju kreativnost pa će tako vremenom biti sve bolje i bolje. 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno