Roditeljstvo
10.12.2015.

Tri važne reči koje svi roditelji treba da upamte

Majka koja ima bolesnog sina napisala je pismo u kojem govori da bi roditelji trebalo da prestanu požurivati svoju decu, jer oni imaju sasvim dovoljno vremena – pokušaji da se dete što pre gurne u život odraslih nisu dobri. Kreće to od preranog “skidanja” sa dojenja bebe stare samo 6 meseci, preranog odvajanja od mame i tate u baka servis i vrtić (ovde je već “kriva” socijalna politika jer mnoge mame (ili tate) ne mogu priuštiti odsustvo s posla), forsiranje bezbrojnih vanvrtićkih i vanškolskih aktivnosti….

Prenosimo njeno pismo u celosti:

Dragi roditelji,

Dozvolite da vam se predstavim. Ja sam majka jednog divnog i jako pametnog dvadesetogodišnjeg dečaka. Tokom poslednje tri godine, moj sin je preživeo 18 poseta bolnici zbog teške Kronove bolesti, tri infekcije koje će zauvek imati, bezbroj tableta protiv bolova, katetera i injekcija. Hiruški mu je uklonjen deo debelog creva, izvedena crevna resekcija hiruškim putem, a nedavno je preživeo i povredu mozga nakon pada sa skejtborda. Imam li vašu pažnju? Dobro. Mada moj cilj nije bio da vam skrenem pažnju na ovaj način.

Znam da smatrate da su svi vaši roditeljski koraci napravljeni u interesu vašeg deteta, ali ja želim podeliti neke lekcije koje sam naučila, u nadi da ću vas sprečiti da učinite neke od tih naizgled dobronamernih stvari. Bila sam primorana da se zaustavim. Nadam se da ćete vi odlučiti isto.

Molim vas, prestanite više zakazivati svom detetu časove tenisa, klavira, karatea i druge aktivnostima koje sva deca vaših suseda rade. Deci je potrebno vreme da istraže, imaju avanturu, igraju se i maštaju. Oni su mali samo nekoliko godina, dozvolite im da izgrade svoju prirodnu radoznalost na svoj način i po svom rasporedu.

Oni imaju vremena.

Molim vas, prestanite ih pripremati za fakultet u šestom razredu. U stvari, molim vas, prestanite ih pripremati za studije uopšte. Ako je fakultet u njihovoj budućnosti, oni će se pripremiti uz pomoć svojih urođenih talenata. Nećete im biti potrebni vi za pisanje eseja, kao ni da ih terate da volontiraju, uzmu dodatne časove, rade neki dodatni posao da bi stekli fakultetsku diplomu.

Oni imaju vremena.

Molim vas, prestanite na dete prebacivati priču koju vi imate u glavi o tome kako ono treba napredovati u životu. Vaša deca nisu produžetak vas u tom smislu. Svako ima svoj put kojim ide i koji prate radost, slomljena srca i gubici. Nemojte ni pokušavati da ih spasite od neuspeha. Dozvolite im da se samostalno kreću kroz život. Ponekad slomljeni od borbe i ružnih lekcija, ali i s osmehom na licu zbog naučenih lekcija i mudrosti koje im vi ne možete dati.

Molim vas, prestanite ih požurivati u svet odraslih. Dozvolite im da neko vreme uživaju u slobodi detinjstva. Oni će uskoro imati sve iste probleme, odgovornosti i zahteve kao i vi. Zašto ih požurivati u to?

Oni imaju vremena.

Na kraju krajeva, živimo u svetu koji je potpuno okrutan! Prestanite s pravilima, rokovima i starosnim definicijama. Savremeno društvo nam nameće kad, kako i gde naša deca moraju biti u bilo kom trenutku. Ko je napravio ovaj svet u kojem živimo? Odakle ta pravila dolaze? Naša deca treba da se pripreme za najvažniju od svih životnih lekcija – da pronađu sreću i ljubav u svetu izrešetanim neizvesnostima. I ako prestanemo raditi neke stvari koje sam gore spomenula, oni će imati vremena učiniti upravo to.

izvor: zena.hr

foto: blic.rs, srbinaokup.info

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno