Roditeljstvo
08.12.2015.

Mozak tinejdžera kriv za nered i ljutnju

Um tinejdžera nije sposoban za planiranje i to je odgovor na pitanje zašto je u njihovoj sobi uvek haos

VAŠ tinejdžer je opet razbacao stvari po kući, pogledao vas mrkim pogledom, izleteo iz kuće bez pozdrava...? Smirite se i naoružajte strpljenjem, to preživljava gotovo svaki roditelj adolescenta. Frensis Džensen, neurolog na Univerzitetu u Pensilvaniji, mama i autorka knjige "Mozak tinejdžera", pokušala je da pronađe razlog za "čudno ponašanje" svoje dece, pa su joj mnoge stvari postale jasnije.

Pošto je analizirala misaone procese, zaključila je da um tinejdžera nije sposoban za planiranje i to je odgovor na pitanje zašto je u njihovoj sobi uvek haos.

- Organizacija za većinu tinejdžera nije prioritet i neuredni su jer ne daju sebi dovoljno vremena da srede stvari pre nego što započnu nešto drugo. Za to je kriv njihov um, a ne volja - tvrdi Frensis.

Ona objašnjava da se mnoge stvari "ne uklapaju" u mozgu adolescenata, pa su često isfrustrirani, impulsivni i vole rizik.

- Tinejdžeri nemaju pristup frontalnim moždanim režnjevima, pa se javljaju promene raspoloženja i bes, a na to većina roditelja odgovara na isti način. Međutim, kada bi stariji razumeli šta se dešava u mozgu pubertetlije, bili bi strpljiviji i pronašli način da sebe i njih obuzdaju - tvrdi američki neurolog.

foto: ss-centar-odgojiobrazovanje-zg.skole.hr

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno