Roditeljstvo
07.12.2015.

Kakav roditelj, takvo i dete

Način na koji roditelji vaspitavaju decu i tinejdžere utiče na to da li će izrasti u delinkvente ili poštene, dobre ljude.

Kada majke i očevi negde pogreše u vaspitanju, problematično ponašanje se javlja već u adolescentnom periodu, utvrdili su pedagozi iz SAD i istakli tri načina vaspitanja.

- Autoritativni roditelji su zahtevni, imaju stroga pravila, ali poštuju dečje potrebe. Oni uvek objasne zašto nešto traže i što je to važno, a saslušaju i decu šta misle o tome.

- Majke i očevi koji nisu zahtevni i ne postavljaju "granice" već puštaju deci na volju, imaju tek mali broj pravila. Gotovo uvek su na strani deteta, stalni im izlaze u susret i ispunjavaju im želje i potrebe.

- Roditelji koji imaju potrebu da kontrolišu svaki aspekt života dece, postavljaju jasna pravila i granice, ali ne objašnjavaju razloge za to. Ne žele da slušaju mišljenje najmlađih i njihov pristup je - dok si pod mojim krovom, moraš da slušaš!

Na osnovu ovoga, pedagozi su zaključili da će deca koju vaspitava treća grupa roditelja, koji žele da ih kontorlišu, najpre izrasti u delinkvente i biti skloni porocima. Pogrešan je pristup i roditelja iz druge grupe, koji brzo izgube poštovanje u očima dece i nisu im autoritet. Prvi pristup je, prema istraživanju, najbolji. Adolescenti iz takvih porodica su poslušni, imaju svoje "ja" i ne upadaju u probeme.

foto: lepotaizdravlje.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno