Roditeljstvo
05.12.2015.

10 stvari koje bi svaka novopečena mama trebalo da zna

Blogerka Melisa Roj odlučila je da progovori o majčinstvu i tako olakša mnoge muke i nedoumice budućim majkama. I sama je majka troje dece i kaže da bi volela da je pre znala ono što zna sada ili da je postojao neko ko bi joj otkrio više detalja.  Ovo je 10 stvaki koje bi svaka buduća majka trebalo da zna.

1) PREVIŠE SVEGA
Bez obzira na to koje ćete izbore da napravite, bilo da ćete da dojite ili hranite bebu na flašicu, da li ćete spavati u etapama, ostati kod kuće ili vratiti se na posao, sve majke čeka isto, a to je mešavina hormona, iscprljenosti, kulturni pritisak i nesigurnost. U jednom trenutku će vam svega biti dosta. Dešava se da poželite da dignete ruke od svega i poželite da nestanete, to je normalno, ne očajavajte zbog toga.

2) NIŠTA NE TRAJE ZAUVEK (1. deo)
Na početku majčinstva će vam sve delovati previše komplikovano, čak do te mere da ćete početi da sumnjate i da se preispitujete da li ste dobra majka i gde sve grešite, ali ne brinite. i to će proći.

3) NIŠTA NE TRAJE ZAUVEK (2. deo)
Onda ćete se jednog dana osvrnuti i shvatiti da vam je vreme proletelo. Pitaćete se gde je ona vaša mala beba veličine vekne hleba. Onda nastupa faza u kojoj očajavate što vaša beba više nije beba. Ali i to će proći.

4) USAMLJENOST
Iako će vam se uvek naći pri ruci članovi porodice pa čak i drugarice imaćete utisak ponekad kao da sve radite same. Onda ćete shvatiti da teret materinstva pada samo na mamu, isprva će vam biti teško da prihvatite ovo.

5) MISLITE I NA SEBE
Uglavnom majke dozvole da ih materinstvo baci u drugi plan. Zapostave sebe i okrenu se samo deci, ali da biste bili dobra majka morate prvo da budete dobre same sebi. Znači prvo vi, pa dete.

6) SUMNJA U SVAKU ODLUKU
Bez obzira koliko iskusnih mama vam kaže nešto ili podeli svoje iskustvo sa vama, nikada nećete biti dovoljno sigurne da li ste donele pravu odluku. Sve i ako pročitate hiljade priručnika uvek ćete sumnjati u ispravnost odluke.

7) SLUŠAJTE SVOJE SRCE
Niko neće poznavati vaše dete bolje od vas. Vi ćete u svakom trenutku znati šta je vašem detetu potrebno. Ne dozvolite da drugi pokolebaju vaše odluke.

8) U REDU JE DA SE OSEĆATE LOŠE
Poznato je već da majčinstvo donosi i manjak sna, iscrpljenost, umor, frustracije i još mnogo toga. Ne trudite se da svima odate sliku kako se vi odlično nosite sa tim. ukoliko vam je teško, jednostavno recite da vam je teško, uzmite pauzu i nastavite dalje.

9) VI STE SJAJNA MAJKA
Bez obzira na to šta drugi kažu ili koliko i sami sumnjate u sebe uvek morate biti svesni jedne stvari, a to je da ste vi u tom trenutku najbolja verzija sebe i da ste odlična majka samo je potrebno da verujete u sebe.

10) LJUBAV
Ljubav je sve što vam treba, a sve ostalo će doći na svoje mesto.

foto: lifepressmagazin.com, stil.kurir.rs, mondo.rs


 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno