Roditeljstvo
02.11.2015.

17 saveta za mame devojčica

Odnos majki i ćerki je poseban i drugačiji – pun ljubavi, topline i vrednosti koje nije uvek lako opisati. Evo nekih najvrednijih saveta koje su mame devojčica izdvojile…

Svaka mama na svetu je nečija ćerka, a upravo to je možda i razlog zašto kada se i same ostvare u roditeljskoj ulozi imaju poseban odnos sa svojim devojčicama.

Međutim, naravno da nije isti osećaj biti nečija mama i biti ćerka.

Zato su mame malih princeza na forumu sajta Huffington post podelile neke najvažnije lekcije i savete za sve one koje imaju privilegiju da odgajaju devojčice:

1. Volite sebe i svoje telo, kako bi i vaša ćerka mogla da voli svoje.
2. Govorite im da su pametne isto onoliko često koliko im govorite da su lepe.
3. Recite im da će biti još bolje osobe i živeti lepše ukoliko podržavaju svoje drugarice, a ne zavide nikome.
4. Uživajte u svakoj sekundi podizanja svoje mezimice. Svaka je posebna na svoj način. Pružite im podršku kako bi u jednom trenutku raširile krila i poletele u pravom smeru.
5. Trudite se da budete žena kakvu bi volele da i ona jednog dana postane. Vi ste joj najveći uzor.
6. Ohrabrite ih da budu samostalne i nezavisne. Moja mlađa ćerka ima tendenciju da sebe poredi sa starijom sestrom. Istina je da su obe različite i da svaka od njih ima prednosti koje je čine posebnom. Svakoga dana im govorim po čemu se izdvajaju i šta je to na šta treba da budu ponosne, ohrabrujući ih da ostvare svoje lične interese.
7. Očekujte puno drame i uživajte u tome.
8. Probajte da u kući ili stanu obezbedite više od jednog kupatila.
9. Ne zaboravite da dišete. Duboko. Sve emocije koje ispoljavaju prema vama, jednom ste i vi prema svojim roditeljima. Možda će nekad biti previše suza, detinjarija, drame i komičnih situacija, ali to je samo jedan trenutak u vremenu koji će proći.
10. Budite jake i naučite ih kako da budu samouverene. Naučite ih kako da poštuju sebe, ali i druge ljude, bezobzira na pol. Ukoliko imate supruga, pokažite im kako bi pravi muškarac trebalo da se ophodi prema ženi i obrnuto.
11. Najpre budite mama, a potom prijateljica. Svi želimo blizak odnos sa svojim ćerkama, ali to ne znači da treba da oživimo svoje detinjstvo i mladost kako bismo to postigli.
12. Moj cilj, kao mame dve devojčice, je da one celog života budu bliske i ne dozvole da ljubomora ikada bude problem. Stalno viđam sestre koje nisu u najboljim odnosima ili čak i ne razgovaraju međusobno i ljubomorne su jedna na drugu, a to nikako ne želim da se dogodi i mojim ćerkama.
13. Uvek im ostavite izbor. To će vas spasiti mnogobrojnih glavobolja, a i njima će pomoći da budu samostalne i nezavisne žene koje znaju šta žele u životu.
14. Dajte im Barbike i Lego kocke, plastične kuhinjske elemente… Ali pre svega slušajte. Slušajte ih pažljivo svaki put kada su još uvek malene, a žele da nešto kažu. To će im pomoći da shvate da imaju pravo glasa i da je ono što kažu nekome bitno.
15. Dozvolite im da budu to što jesu.
16. Devojčice su pune drame i različitih emocija. One su drske, umiljate, slatke, dobre, nežne, nemirne, pune ljubavi… Imati priliku da podižete svog budućeg najboljeg prijatelja, kao i imati tu privilegiju da podižete jaku, moćnu, inteligentnu i prelepu ženu je nešto najlepše što možete da zamislite.
17. Uvek pružite bezuslovnu ljubav i podršku svojoj ćerki. Iako u tinejdžerskim godinama mogu malo da se distanciraju, one će se uvek vratiti!

izvor: yumama.com

foto: najboljamamanasvetu.com, bride.wannabemagazine.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno