Roditeljstvo
09.10.2015.

Nakon porođaja samopouzdanje majki naglo opada

Svaki iskusan roditelj reći će vam da je roditeljstvo nešto najbolje što im se desilo u životu i da uživaju u toj ulozi, međutim većina novopečenih majki se ne bi složila sa tim. Iscrpljenost ,umor i usamljenost su reči kojima se  najčešće opisuju prvi meseci majčinstva.

Novo istraživanje je pokazalo da je prva godina roditeljstva veoma iscrpljujuća za većinu majki, i fizički i psihički . Čak 65 odsto ispitanih majki je prvih 12 meseci brige za dete opisalo kao “veoma stresno”.

Polovina njih je izjavila da negativni aspekti roditeljstva, kao što su nespavanje, zbunjenost, stres i haos, izbijaju u prvi plan u odnosu na one pozitivne stvari.

Studija je takođe pokazala da obično oko 11. meseca detetovog života majke stiču više samopouzdanja i pozitivniji aspekti majčinstva dolaze u prvi plan.

Ova studija je otkrila da veliki broj majki posle porođaja doživi nagli pad samopouzdanja, jer odjednom shvate da nemaju pojma šta rade i šta bi trebalo da rade.

Polovina ispitanica priznala je da bi im značila pomoć i objašnjenje  zašto bebe plaču, dok je njih 43 odsto reklo kako bi im bilo lakše da ih je neko savetovao kako da se nose sa neprospavanim noćima.

Pokazalo se i da je trećina majki poprilično zbunjena kada je dete bolesno i da ne znaju šta tačno treba da rade i kako da neguju dete.

Pojedine majke su poželele i neku vrstu obuke – kako da pomognu detetu da stekne određeni dnevni raspored, usklade poslove po kući i brigu oko deteta ili kako da se nose sa gomilom obaveza.

Na pitanje šta im najviše nedostaje iz perioda dok nisu postale majke, 55 odsto žena je odgovorilo “društveni život”, a njih 35 odsto “posao”, dok polovina pati za svojim “starim telom”.

Rezultati su pokazali da dolazak prinove može uticati i na porodične  i prijateljske veze, te da uprkos velikim promenama većina žena ipak uspeva da zadrži svoje stare hobije i interese.

Njih 52 odsto je izjavilo da su posle porođaja imale osećaj kao da su “izgubile sopstveni identitet”.

izvor: lepotaizdravlje.rs

foto: mondo.rs, maminsvijet.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno