Roditeljstvo
24.08.2015.

Roditelji kažu: Ovo svi treba da naučimo svoju decu

Naučiti decu da kažu "molim te" i "hvala," među najvažnijim je životnim lekcijama, kaže 80 odsto roditelja.

Nova anketa ispitivala je mišljenje roditelja u vezi sa tim koje su najvažnije životne lekcije kojima treba naučiti mališane. Osim što ih treba naučiti da zamole za nešto i da se zahvale, 73 odsto roditelja smatra da su važni maniri za stolom.

Roditelji dalje kažu da je važno naučiti decu da govore istinu (72 odsto), da ne razgovaraju sa nepoznatim ljudima (50 odsto), da dva puta dnevno peru zube (67 odsto). Kada je reč o onim praktičnijim stvarima, važno je mališane naučiti da plivaju (50 odsto roditelja), da vežu pertle (37 odsto), da se zdravo hrane (35 odsto), da kuvaju (17 odsto).

Ono što je takođe važno je da deca nauče da tretiraju druge sa poštovanjem i razumevanjem, ali i da vole životinje, kažu roditelji.
Ipak, među ovim zaista divnim odgovorima roditelja, našli su se i neki malo čudniji - određen broj mama i tata smatra da je važno naučiti dete da uradi zvezdu i da otvori flašu šampanjca. (?!)

Među ostalim odgovorima, roditelji su rekli da treba decu naučiti praktičnim veštinama - da pregovaraju, da se uključe u rasprave kada je to potrebno i da čvrsto stegnu šaku pri rukovanju.

Ova studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazala je da 24 odsto roditelja smatra da je posao majke da nauči dete svemu što je važno, dok 71 odsto smatra da u to treba da budu uključena oba roditelja.

Ono što raduje u ovom istraživanju je da više od trećine roditelja (76 odsto) smatra da je od ključne važnosti naučiti decu da budu dobri ljudi.

Roditelji su bili saglasni u još nečemu - kažu da često imaju utisak da dan ne traje dovoljno dugo, odnosno da nemaju dovoljno vremena da decu nauče svemu što smatraju važnim.

Osim toga, jedan od troje roditelja kaže da oseća pritisak od strane drugih roditelja u vaspitanju svog deteta. U vezi sa tim, psiholog Dona Doson koja je radila na ovoj studiji kaže: "Umesto da se nervirate zbog toga, trudite se da ih svakog dana naučite nečemu korisnom i imajte na umu da ste i vi ipak samo ljudi."

U ovom istraživanju koje je sproveo Chessington World of Adventures Resort učestvovalo je 2.000 roditelja.

foto: novosti.rs, mojpedijatar.co.rs, zena.blic.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno