Roditeljstvo
23.08.2015.

Posle rođenja prvenca roditelji nesrećniji

Novo istraživanje je pokazalo da je čak 70 odsto majki i očeva posle rođenja svog prvog deteta postalo - nesrećnije

Preovlađuje mišljenje da dolazak potomstva na svet predstavlja najsrećnije razdoblje života rodtelja, ali novo istraživanje je pokazalo da je čak 70 odsto majki i očeva posle rođenja svog prvog deteta postalo - nesrećnije. Svrha istraživanja bila je uvid u to koliko pojedinci u razvijenim zemljama tvrde ili misle da žele da imaju decu i koliko ih na kraju imaju, prenose agencije. Istraživanje su sproveli sociolog Rejčel  Margolis s

Kanadskog univerziteta u zapadnom Ontariju i Miko Mirskile, direktor nemačkog Instituta za demografska istraživanja Maks Plank. "Iskustvo roditeljstva utiče na odluku "novih" roditelja o potencijalnom broju dece. Ako su s prvim detetom imali pozitivno iskustvo ili bolje od očekivanog, odlučiće se i za drugo dete", objašnjava sociolog Margolis. Da bi dokazima potkrijepili svoje pretpostavke, naučnici su od 1984. do 2010. prikupljali podatke o 2.301 nemačkih roditelja u sklopu nemačke socioekonomske panel studije.

Svake godine otac i majka morali su da ispune upitnik o nivou sreće na skali od 0 do 10, na kojoj je broj 10 predstavljao maksimalno zadovoljstvo.

Pored toga, roditeljima su bila postavljena pitanja i o tome da li su zaposleni, jesu li zadovoljni poslom i bračnom vezom.

Rezultati su pokazali da je više od 70 odsto ispitanika pokazalo manje zadovoljstva kvalitetom življenja nego 2 godine pre rođenja deteta i većina nije imala veliku želju za daljim potomstvom.

Neki su ispitanici odgovorili da im je rođenje deteta imalo gori efekat od od razvoda, nezaposlenosti, pa čak i od smrti bračnog partnera.

Margolis i Mirskile su utvrdili da više srećnih roditelja ima u porodicama s više dece, ali među onim koji su potomstvo dobili kao mlađi, kao i da su srećniji roditelji imigranti. Istrazivanje je pokazalo i da je oko 27 odasto roditelja ostalo podjednako zadovoljno životom i posle rođenja deteta.

Međtim, stručnjaci upozoravaju da je istraživanje imalo nekih ograničenja i nedostataka, jer nisu navedeni faktori poput nivoa težine prvog iskustva rađanja, nivoa iscrpljenosti oba roditelja tokom prve godine detetovog života i stres.

izvor: Tanjug

foto: kurir.rs, novosti.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno