Roditeljstvo
03.08.2015.

Čime roditelji žele da se njihova deca bave?

Lekar, inženjer, informatičar - to su tri najčešća zanimanja koje roditelji spominju kada odgovaraju na pitanje šta žele da njihova deca postanu kad odrastu, otkriva nedavno istraživanje koje je američka banka HSBC sprovela u 16 zemalja.

Blizu 19 odsto od 5.500 roditelja obuhvaćeno anketom izjavilo je da bi želeli da njihovo dete postane lekar, 11 odsto njih bi radije da ono bude inženjer, a osam odsto informatičar.

Lekarska profesija je naročito na ceni među roditeljima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (33 odsto), u Indoneziji (31 odsto) i Turskoj (27 odsto).

Za većinu roditelja (64 odsto), jedna od tri glavne želje koje bi poželeli svom detetu kad poraste je "da bude srećno".

Ispunjenje te želje je posebno važna za francuske roditelje (86 odsto), kanadske (78 odsto), britanske i australijske (77 odsto) i američke (72 odsto).

U mnogim zemljama, zdravlje je važnije od sreće. Tako u Kini, 72 odsto roditelja želi da im dete pre svega "bude zdravo", a tek onda da "bude srećno u životu".

"Da zarađuje dovoljno za pristojan život" najvažnije je za roditelje u Francuskoj (60 odsto).

Roditelji u Meksiku (52 odsto) i Indiji (51 odsto), pak, najviše prednosti daju "uspehu u karijeri", što je želja koju naročito ističu roditelji u zemljama u razvoju, a daleko manje u bogatim državama u kojima je najvažnije da deca "ostvare svoje potencijale".

I dok devet od deset roditelja u Indiji, četiri od pet u Arapskim Emiratima i dve trećine u Meksiku, Indoneziji i Maleziji smatra fakultetsko obrazovanje "neophodnim", taj procenat je daleko manji u Australiji i Velikoj Britaniji (14 odsto) i Kanadi (24 odsto).

izvor: Tanjug

foto: kurir.rs, novosti.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno