Roditeljstvo
12.06.2015.

Dramatične posledice odvajanja dece od porodice

U Srbiji je skoro 6.000 dece odvojeno od roditelja, a 15 odsto njih je smešteno u institucije, saopšteno je iz Mreže organizacija za decu Srbije (MODS) koja je upozorila da se često veliki broj dece oduzima biološkoj porodici zbog zanemarivanja i zlostavljanja, kao i da odvajanje može imati dramatične posledice.

Ta organizacija pozvala je Vladu Srbije da posveti posebnu pažnju rešavanju brojnih problema i prepreka koje stoje na putu ostvarivanja prava sve dece.

U 2013. godini 1.202 dece oduzeto biološkoj porodici i to 435 zbog grubog zanemarivanja i zlostavljanja, a podrška porodici pre izdvajanja deteta tokom dužeg vremenskog perioda pružana je tek u 15 odsto slučajeva. Svaka peta porodica kojoj je oduzeto dete nije imala pre toga nikakav vid podrške, jer pre oduzimanja deteta nisu preduzimane nikakve mere, navodi se u saopštenju.

Podrška roditeljskoj i biološkoj porodici za staranje o deci prepoznata je kao obaveza države i osnovni uslov za sprečavanje izmeštanja dece iz bioloških porodica.

Posledice izdvajanja dece iz porodice mogu biti dramatične, naročito kod male dece zbog brzih razvojnih promena koje doživljavaju, te je izdvajanje iz porodice izuzetno stresno i bolno za decu.

Potrebno je da Republika Srbija obezbedi stabilna finansijska sredstva i druge resurse za obezbeđenje usluga za porodice kod kojih postoji visok rizik od izdvajanja dece, odnosno kod porodica kojima je potrebna podrška za ponovno ujedinjenje i povratak deteta nakon alternativnog staranja.

izvor:Tanjug

foto: rtl.hr
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno