Roditeljstvo
09.05.2015.

Koja zemlja je najbolja a koja najgora za majke

Norveška je najbolja, a Somalija najgora zemlja za majke, dok je Srbija na 35. mestu od ukupno 179 analiziranih država, navodi se u izveštaju organizacije "Save the children" za 2015. godinu koji je danas objavljen. 

Norveška je sa drugog mesta 2014. dospela na prvo zahvaljujući najboljim rezultatima u svih pet pokazatelja: zdravlje majki i dece, pristup obrazovanju i politički i privredni status žena.

Prema uslovima u kojima žive majke i deca, najgora zemlja je drugu godinu za redom Somalija, u kojoj 15 odsto dece ne doživi peti rođendan, navodi se u izveštaju ove međunarodne organizacije za zaštitu i promovisanje prava dece.

Od zemalja u našem regionu najbolje je plasirana Slovenija koja se nalazi na 15. mestu, a zatim slede Hrvatska koja sa Južnom Korejom deli 30. mesto, Makedonija koja je na 37, Crna Gora na 42. i Bosna i Hercegovina koja se našla 54. mestu na listi.

Evropske zemlje ubedljivo vode. Među 10 zemalja sa najboljim uslovima za život majki i dece posle Norveške nalaze se Finska, Island, Danska, Švedska, Holandija, Španija, Nemačka, Austrija i Belgija.

Među poslednjih 10 zemalja u izveštaju za 2015. godinu nalaze se uglavnom države zapadne i centralne Afrike: Somalija, Demokratska Republika Kongo, Centralnoafrička Republika, Mali, Niger, Gambija, Obala Slonovače, Čad, Burkina Faso, Haiti i Sijera Leone.

U tim zemljama u proseku svaka 30. žena umre od komplikacija u trudnoći, a svako osmo dete umre pre nego što napuni pet godina, upozorava se u izveštaju.

izvor: Tanjug

foto: rtv.rs, najboljamamanasvetu.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno