Vikend akcije
08.05.2013.

KUDA ZA VIKEND? PRAVAC DIVČIBARE

Kada vam dosadi gradska buka i vreva, vikend na Divčibarama mogao bi da bude odličan izbor za porodično opuštanje.

Lepote Divčibara, lepotice koja se ugnjezdila u centralnom delu planine Maljen, ostaviće Vas bez daha, svejedno da li ste tamo otišli leti ili zimi.
U letnjem periodu na Divčibarama nikad nije previše toplo, što je idealno za duge šetnje sa decom po prirodi. Zaštitni znak Divčibara su livade prepune poljskog cveća. Ovde preovlađuju četinari, a u samom centru uzdižu se planinski borovi, koji nigde drugde ne rastu na manje od 2.000 metara nadmorske visine.
Zaljubljenici u ovo mesto tvrde da su Divčibare ipak najlepše u proleće, kada procveta beli narcis. Posebno porodično uživanje može biti branje šumskih jagoda i divljih malina i kupina kojih ovde ima u izobilju. Tu su i tereni za tenis, košarku, rukomet, fudbal...Na raspolaganju su vam i različiti turistički sadržaji –  škola jahanja, vožnja fijakerom ili turističkim vozićem. Idealno za pravi porodični predah.

I knez Miloš je voleo Divčibare

Visoravan koja se prestire od Crnog vrha, Paljbe, Golupca do Velikog brda dobila je naziv Divčibare ili „devojačke bare“ u spomen na tragičnu smrt jedne mlade devojke. Prema narodnom predanju, mlada čobanica se nesrećnim slučajem udavila, u nabujaloj Crnoj kamenici.
Blagotvorni uticaj klime Divčibara na ljudski organizam među prvima je zapazio knez Miloš još daleke 1822. godine. Boraveći na planini preko leta knez se odmarao okružen lepotama Divčibara.  Istoričari su zabeležili da je knez Miloš Obrenović posle drugog srpskog ustanka od svog turskog pobratima Deli - age otkupio čitavu visoravan, sa torovima i drugim zidanim objektima. Često je posećivao ovaj kraj, obilazio čobane i kontrolisao njihov rad. U blizini “Gospodarskih koliba” bio je izvor hladne planinske vode, kasnije od naroda prozvan knjaz Miloševa česma.
Divčibare leži na nadmorskoj visini od 980 metara i ima blagu i prijatnu klimu. Tu se ukrštaju morska i planinska struja i zato je idealno mesto za odmor i rekreaciju. Meštani kažu da je divčibarska klima odlična za lečenje mnogih bolesti poput hroničnog bronhitisa i dečije astme, srčanih oboljenja, loše krvne slike, depresije...

Popnite se na Kraljev vrh

Najviši vrh Divčibara je Kraljev vrh 1.150 metara, zatim slede Crni vrh sa 1.100 metara i Golubac visok 1.050 metara. Prosečna godišnja temperatura je 18 stepeni celzijusovih, sa toplijom jeseni od proleća. Septembar je najsuvlji mesec, jer je samo 5,4 dana sa padavinama.  Ovde je čak 289 dana bez vetra, 126 dana sa padavinama, a zime sa snegom puna četiri meseca.

Centar ovog turističkog mesta nalazi se na najnižem delu Divčibara, na oko 900 metara nadmorske visine. Celo ovo područje obiluje rečicama, izvorima i potocima koji pripadaju slivovima Kolubare i Zapadne Morave. Između ostalih: Bukovska reka, Crna reka, Kozlica, Krčmarska reka, Crna Kamenica. Najinteresantnija je reka Manastirica koja pravi vrlo lep vodopad visok oko 20 metara, meštani ga zovu Skakalo.
Na Divčibarama postoje četiri rezervata prirode: Crna reka, Čalački potok, Zabalac i Vražji vir.


info
-Divčibare su udaljene od Beograda 120 kilometara i do tamo se stiže za oko dva sata vožnje. -Put vodi Ibarskom magistralom, a potom idete preko Valjeva ili Mionice.
-Divčibare su od Valjeva udaljene 38 kilometara
-Tokom cele godine na Divčibarama se održavaju raznovrsne turističke, kulturne i sportske manifestacije, od kojih je najpoznatiji Beli narcis.
-Cene privatnog smeštaja
od 600 do 2.000 dinara
 

Autor: Olga Petrović

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

07.
Nov
2018
Vikend akcije
12.
Sep
2018
Vikend akcije
25.
Jul
2018
Vikend akcije