Na odmoru
25.10.2016.

Zlatar – prelepa vazdušna banja

Planinski visovi, beskrajni vidici, bistra jezera okružena omorikama i brezama, kao i spoj mediteranske i planinske klime, čine Zlatar pravom vazdušnom banjom.

Prirodni rezervat

Planina Zlatar se nalazi između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. Zlatar je poznat po klimi koju odlikuje mešanje uticaja mediteranske i planinske klime, razređen vazduh, nizak vazdušni pritisak, veliki broj sunčanih dana u godini (preko 280 dana, odnosno 1.951 časova).

Gosti mogu da posetite kanjon reke Uvac, stecište reliktne ptičije vrste na Balkanu – beloglavog supa.

Ovaj prirodni rezervat i ekološko područje, zbog prelepih pejzaža, bistre vode bogate ribom i mogućnosti splavarenja i foto-turizma, privlači pažnju mnogim turistima.

Ovo područje karakterišu i neobični speleološki objekti, pećine i jame, kao što su Ušačka pećina, Ledena pećina i jama Bezdana koje su međusobno povezane kanalima i čija je ukupna dužina 6.185 metara. Ovo je najduži pećinski sistem u Srbiji. Ledena pećina predstavlja jedan od najlepših speleoloških objekata u Srbiji.

Ribolov, paraglajding, skijanje

Tri veštačka jezera Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko, kao i manastiri Mileševa i Banja Pribojska, crkve brvnare u Kućanima i Radijevićima, etno-selo Štitkovo, upotpunjuju turističku ponudu planine Zlatar. Leti postoje dobri uslovi za paraglajding, a tradicionalno se organizuje i međunarodni omladinski košarkaški kamp. U zimskom periodu gostima je na raspolaganju ski-staza.

Planina Zlatar proglašena je Vazdušnom banjom, Uredbom Vlade Republike Srbije. Zlatna planina je upšuškana između Nove Varoši i Prijepolja, a od Beograda je udaljena 270 kilometara.

Kako do Nove Varoši

Kroz Novu Varoš prolazi magistralni put Beograd–Crnogorsko primorje tako da svi autobusi koji idu prema moru, kao i oni iz Crne Gore u pravcu Beograda, prolaze kroz Novu Varoš. Na 15 kilometara od Nove Varoši je pruga Beograd–Bar, a najbliže železničke stanice udaljene su 25 (Prijepolje) i 35 kilo

foto: serbia-touroperator.com, skijanje.rs, banjeusrbiji.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2018
Na odmoru
27.
Jan
2018
Na odmoru