Na odmoru
02.03.2015.

Posetite Obedsku baru, prelepu oazu nadomak Beograda

Obedska bara stanište je 220 vrsta ptica, 50 vrsta sisara, 11 vrsta gmizavaca, 13 vrsta vodozemaca, te 16 vrsta riba. Tu raste 180 vrsta gljiva, 500 različitih biljaka, kao i 50 vrsta mahovine. Ovaj poznati rezervat prirode nalazi se i u neposrednoj blizini Beograda

Iako je udaljena samo tridesetak kilometara vazdušnom linijom od Beograda, Obedska bara je, turistički, relativno nepoznata. Ovaj močvarni prostor, splet mrtvaja i stoletnih šuma koje spadaju među najstarije u Evropi, svakako ima šta da kaže.

Bogatstvo flore i faune

Pre oko 2.000 godina Sava je promenila tok, potekla je južnije, a zaostala voda u Obedskoj bari doprinela je da se stvori fantastičan eko-sistem. Ovo područje je među prvim zaštićenim prirodnim celinama u svetu. O njemu se sistematski brine još od 1874. Obedska bara, danas sa statusom specijalnog rezervata prirode, stanište je 220 vrsta ptica, 50 vrsta sisara, 11 vrsta gmizavaca, 13 vrsta vodozemaca, te 16 vrsta riba. Tu raste 180 vrsta gljiva, 500 različitih biljaka, kao i 50 vrsta mahovine.

Pre samo tridesetak godina u Obedsku baru je sletalo 300 vrsta ptica, ali izgradnja nasipa, krčenje njiva, sadnja leja topole, ugrozila ovo područje. Već decenijama nije viđen ibis, izuzetno retka ptica u Evropi. Poslednjih godina ekolozi se trude da ga ponovo privuku. Na rubovima starog korita Save, inače oblika potkovice, smestila su se sela Obrež i Kupinovo. U blizini Obreža je hotel „Obedska bara” sa 17 dvokrevetnih soba i restoranom.

Stoletne hrastove šume

U vreme đačkih ekskurzija tu stiže i do 40 autobusa dnevno. Turisti mogu da iznajme čamce, da šetaju uređenim delom rezervata, a strastveni pecaroši i lovci , sa dozvolama, mogu da zadovolje svoju pasiju. Viši, kopneni deo, ispresecan vodenim depresijama i staništima starih hrastovih šuma naziva se Kupinske grede. Debela gora spada u najstarije šume starog kontinenta.

Obedska bara je za austrijsku vladarsku kuću Hazburgovaca bilo najvažnije lovište. Od 1919. tu su lovili i Karađorđevići. Na jednom od uzvišenja u Obedskoj bari nalazi se i crkva Majke Angeline. Nekada je to bio manastir Obed, jedna od stanki u vreme seobe Srba pod Arsenijem Čarnojevićem. U obližnjem Kupinovu je crkva Svetog Luke, zadužbina despota Đurađa Brankovića, kojoj je Karađorđe poklonio zvona. Pored crkve su ostaci srednjovekovnog utvrđenja Kupinika koje je nakratko bilo i srpska prestonica.

Jeremijin muzej hleba

Posetu ovom kraju treba iskoristiti i za odlazak u „Jeremijin muzej hleba”, drugog te vrste u svetu. Muzej se nalazi u Pećincima, sedištu istoimene opštine koja obuhvata i Obedsku baru. U muzeju, koji godišnje poseti više od 10.000 turista, izloženi su obredni hlebovi, a cela postavka ukazuje na značaj hleba za Srbe u mitskom i kulturološkom smislu.

Putem na drugu stranu, prema Beogradu, nalazi se manastir Fenek. Iako je smešten uz obalu Save, ubraja se u grupu fruškogorskih manastira. U njemu je boravio Karađorđe posle sloma srpskog ustanka.

Močvara je kao prirodni rezervat zaštićena 1874. godine kao lovište carske porodice Habsburg, a potom i kao lovište dinastije Karađorđević

foto: glassrbije.org, gost.rs, zvezdarnik.net, bllic.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2018
Na odmoru
27.
Jan
2018
Na odmoru