Na odmoru
16.08.2014.

Probajte ukuse Španije

Zbog velikog broja turista koji tradicionalno posećuju Španiju, mnoga španska nacionalna jela stekla su međunarodnu popularnost. Paelju, gaspaćo i sangriju morate probati kada posetite ovu zemlju

PAELJA

Potrebno je:

200 g pilećeg belog mesa, 200 g dimljene kobasice, 200 g pirinča, 2 kašike ulja, 150 g praziluka, 150 g paradajza, 150 g paprika, so, biber, šafran, bosiljak, 600 ml vode

Priprema

Piletinu iseći na krupnije komade i propržiti na ulju. Dodati kobasicu isečenu na kolutove i zajedno pržiti oko pet minuta. Praziluk iseći na kolutove, papriku na kockice, a paradajz na kriške. Dodati povrće u šerpu, promešati i dinstati par minuta, a zatim dodati pirinač. Kuvati paelju uz lagano mešanje i stalno nalivanje vodom. Pred kraj kuvanja paelju začiniti šafranom i bosiljkom, posoliti, pobiberiti i ponovo promešati. Servirati paelju sa piletinom i kobasicom i poslužiti toplu.

GASPAČO

Gradovi Kordoba i Sevilja predstavljaju kolevke gaspaća. Najstarija verzija ove čorbe dolazi upravo iz Kordobe. Ovi andaluzijski gradovi su ujedno i najbolja mesta da naručite gaspaćo koji je idelan za vreme letnjih žega.

Potrebno je:

50 g sredine od hleba, 50 g dvopeka, 3 kašike sirćeta, 3 paradajza, 1 krastavac, 1 zelena paprika, 3 manje glavice crnog luka, 1 čen belog luka, 4 kašike maslinovog ulja, 3,5 dl soka od paradajza, 1/2 crvene paprike, 1/2 zelene paprike, 4 kocke leda, biber, so

Priprema

Potopiti sredinu hleba u sirće. U blender staviti 2 krupno nasečena paradajza, polovinu naseckanog krastavca, kockice zelene i crvene paprike, 2 manje glavice naseckanog crnog luka, čen izgnječenog belog luka.Izmiksano sipati u činiju za posluživanje, dodati sredinu hleba natopljenu sirćetom, ulje, sok od paradajza, 3 dl hladne vode, posoliti i pobiberiti. Ovako pripremljen gaspačo ostaviti u frižider. Pri služenju u svaku činiju staviti po kocku leda, garnirati naseckanim svežim povrćem, posebno servirati dvopek.

ŠPANSKI KOLAČ S LIMUNOM

Potrebno je:

Za testo: 2 čaše kiselog mleka, 2 čaše ulja, 6 čaša brašna, 6 jaja, 2 limuna, 4 čaše šećera, štapić vanile, prašak za pecivo

Za preliv: pakovanje smrznutih malina, 3 kašike šećera

Priprema

U posudu sipati kiselo mleko, ulje, jaja, rendanu koru od dva limuna, sok od dva limuna, štapić vanile. Sjediniti. U drugoj posudu pomešati brašno i prašak za pecivo, pa sjediniti sa predhodnim sastojcima i sve dobro promešati. Kada je masa kompaktna, sipati je u odgovarajuću posudu za pečenje, prethodno prekrivenu papirom za pečenje. Peći na temperaturi od 180°C oko 25 minuta. Proveriti čačkalicom da li je testo pečeno.

Preliv: šećer otopiti u odgovarajućoj posudi, pa u njega dodati maline. Kada prokuva skloniti sa šporeta i čuvati do upotrebe.
Servirati kolač preliven sosom od malina.

SANGRIJA

Potrebno je:

1 l crnog „teškog” vina, 120 gr šećera, 1 čašica brendija, 500 ml gaziranog soka, 2 pomorandže, 2 limuna, 2 male breskve, 1 jabuke, 6 klinčića, 2 šipke cimeta, 1 šipke vanile

Priprema

Oprati voće, odstraniti semenke, zatim neoljušteno iseći na kockice kao i pola neoljuštene pomorandže i pola neoljuštenog limuna, a preostale polovine iseći na tanke kolutiće.

Izručiti voće u smesu vina i začina, sve promešati i staviti sangriju u frižider cele noći, prekrivenu providnom folijom, a pred serviranje dodati gazirani sok i nekoliko kockica leda.

Da sangrija ne bi bila preslatka, gazirani sok može biti zamenjen soda-vodom ili gaziranom mineralnom vodom. Važno je voditi računa da svi sastojci u sangriji najmanje dva ili tri sata budu u vinu, mada je najbolje pripremiti je dan ranije.

foto: lacocinadeespana.org, originalcv.es, modernvintagecooking.blogspot.com, wannabemagazine.com, blog.bookalokal.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2018
Na odmoru
27.
Jan
2018
Na odmoru
string(0) ""
string(0) ""