Putovanje
08.11.2019.

Iskoristite Dan primirja da obiđete Sarajevo i Mostar

Ako razmišljate da za predstojeći produženi vikend skoknete u inostranstvo, predlažemo vam gradove u okruženju. Mostar i Sarajevo mogu da priušte lep i u isto vreme jeftin odmor za pamćenje. Na svega 300 km od Beograda i pet sati vožnje nalazi se grad na Miljacki. Ova opevana reka deli Sarajevo na dve obale koje spaja veliki broj mostova.
Grad u kome se susreću istočna i zapadna civilizacija nikoga ne ostavlja ravnodušnim.Najbolji primer za to je arhitektonsko zdanje Gradske vječnice. U samom centru evropkog Jerusalima, kako još glavni grad Bosne i Hercegovine nazivaju, naići ćete na jevrejske sinagoge, muslimanske džamije i pravoslavne i katoličke crkve. Poznato Vilsonovo šetalište na desnoj obali Miljacke svakog dana posle 17 h je zatvoreno za saobraćaj. Sa druge strane, na Ilidži preko 3.000 platana i kestena krasi šetalište Velika aleja koje vodi do Vrela Bosne.


Nekadašnji glavni centar trgovine i epicentar svih kulturnih dešavanja, stari deo Sarajeva, čuvena Baščaršija danas je i gatronomsko sedište grada, mesto u kome se nalaze bazari, zanatske radnje, trg, Sahat kula, biblioteka. Nezaobilazni su i most Latinska ćuprija i Muzej Sarajevo u čijoj blizini je Gavrilo Princip izvršio atentant na austrougarskog prestolonaslednika.


Čitav jedan dan je dovoljan da se kvalitetno iskoristi vreme u Sarajevu, a već narednog nastavi put prema Mostaru uz obaveznu posetu Jablanici i čuvenom mostu na Neretvi po kojem je snimljen još čuveniji partizanski film „Bitka na Neretvi“. Te 1943.godine srušeno je pet mostova, od čega četiri na Neretvi. Ono što se sada vidi u Jablanici jeste drugi most koji su Nemci napravili za šest meseci, a koji je, za potrebe filma srušen 1968. godine.


Prilazak Mostaru je čaroban, jer on nikoga ne ostavlja ravodušnim, pogotovo Stari most iz 16.veka i Kujundžiluk. Zbijene radnje, prodavnice suvenira, šarenilo boja krasi ovaj grad u kome se rodio i gde je grobnica i spomenik čuvenog pesnika Alekse Šantića. Kroz moderan centar protiče kanjon reke Neretve pa ćete biti u prilici da uživate u kafiću kroz koji rečica prolazi. Nekadašnji najtopliji grad u SFRJ, pored Atine ima najviše sunčanih dana u godini. Vodopad Kravice je česta destinacija za sve one koji posete Mostar. Smatra se najlepšim vodopadom u Hercegovini a njegovi slapovi su visine oko 28m.

Tri dana su dovoljna da se oseti duh starih vremena, spoznaju mesta koja pričaju priče onih nekadašnjih i sadašnjih vremena, da se odmorite i oplemenite dušu, ali samo ako na put krenete spremni. To znači da obavezno uplatite putno zdravstveno osiguranje kompanije „Dunav osiguranje“, naročito ako krećete sa decom. Odlazak lekaru u stranoj zemlji nije jeftin i zbog toga treba unapred razmišljati kako da se nadoknadi taj trošak, ako bude neizbežan.
Dodatne informacije o putnom zdravstvenom osiguranju „Dunav osiguranja“ i kompletnu ponudu ove kompanije potražite OVDE.
Promo tekst
Foto: decji sajt, pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno