Putovanje
04.06.2017.

Segedin - grad sunca, termalnih voda i paprike

Segedin, najveći grad na Tisi i centar mađarske regije Čongrad, sinonim za dobar šoping i razna gastro-uživanja, poslednjih godina postao je i veliki banjski i turistički centar.

Priroda mu je podarila dragocene termalne vode i, kada je reč o Mađarskoj, najveći broj sunčanih dana u godini, zbog čega ga i zovu „grad sunca“. I ako je nekada bio poznat po očuvanju tradicije i mađarskih brendova, sada je aktivna i dinamična destinacija za turiste svih uzrasta koji otkrivaju tajnu uspešnog preplitanja starog i novog, tradicionalnog i modernog, mira i uzbuđenja.

Izgrađen još u antičko doba, vekovima je odolevao mnogim osvajačima i ostao svoj. Kada je 1879. poplava zbrisala Segedin s lica zemlje, car Franc Jozef je obećao da će grad obnoviti tako da bude lepši nego ranije. Dok smo se šetali njegovim ulicama, mogli smo samo da konstatujemo da je svoje obećanje u potpunosti ispunio.

Prelepa arhitektura
To je grad prelepe arhitekture kojim dominiraju zgrade u stilu secesije, kao što su Nova sinagoga i Rekova palata. Ulice su pune zelenila, a u parku u centru grada nalaze se brojni štandovi koji mame ručnim radovima, prelepim nakitom, ali i odličnim kobasicama, vinima i, naravno, palinkom, mađarskom nacionalnom žestinom.

Ni beg u pešačku zonu neće vas spasti, jer će brojne poslastičarnice, kafići i izlozi jednostavno mamiti da ih posetite. Jedino smo mogli da se prepustimo porivima i uživamo u svemu što Segedin nudi.

Da to nisu samo prodavnice, mogli smo da se uverimo na svakom koraku. Zavetna katedrala, velelepno zdanje u neoromanskom stilu, zadivljuje veličinom, a kako smo se na Trgu Dom našli oko podneva, imali smo priliku i da vidimo kako iz Muzičkog sata izlaze figurice i izvode svoju čuvenu melodiju. U neposrednoj blizini Zavetne katedrale nalazi se i srpska pravoslavna Crkva Svetog Nikole, koja je jedan od centara okupljanja naših ljudi koji žive u Segedinu.

Univerzitetski centar

Malo ko zna i da je Segedin univerzitetski centar i prepun je mladih, što mu daje izvesnu dozu opuštenosti i mladalačkog šarma. To znači i da ćete lako naći neko mesto da probate pivo, pod uslovom da je vikend. Čak i ukoliko niste u potrazi za ovakvim mestima, uvek je lepo naleteti na otvorene mlade ljude koji odlično govore engleski.

Za šetnju zoološkim vrtom nismo imali vremena, ali posetu vodenom svetu „Napfenjfirdeakvapolis“ nismo želeli da preskočimo.

Brojne vodene atrakcije
U tom ogromnom vodenom kompleksu dočekali su nas bazeni i brojne vodene atrakcije. Najveća je, naravno, tobogan do čijeg se vrha stiže liftom i kroz koji spuštanje ipak traje predugo za naš ukus.

Posle adrenalinskog šoka svakom prija malo opuštanja u vidu masaža, sauna i džakuzija, a toga u Segedinu ima napretek, jer je ovaj grad od davnina poznat po banjskom turizmu.

A ako poželite da ipak nešto kupite, naša preporuka je tržni centar „Arkad“, u kom se mogu naći radnje gotovo svih poznatijih svetskih marki.

OSIGURAJTE SE NA PUTU

Spremate se na put? U dobrom društvu ili sami? Poslovno, turistički ili avanturistički? Egzotične plaže ili ski-staze?

Svaki momenat putovanja treba da predstavlja uživanje. Ne dozvolite da vam nepredviđene okolnosti pokvare dragocene trenutke.

Kompanija „Dunav osiguranje“ a.d.o, s tradicijom dugom preko 140 godina, prepoznaje sve vaše potrebe i misli na vas. Zaštitite svoje zdravlje, prtljag, mislite i na one koje možete nehotice da povredite. Čak i ako nastupe događaji koji vas mogu sprečiti da otputujete, imamo rešenje.

Paket putnog osiguranja ne može sprečiti da nastupe neprijatne okolnosti, ali svakako ublažava njihove posledice.

Više informacija o Dunav putnom osiguranju možete pogledati OVDE

foto: Szeged Tourinform, med.u-szeged.hu, iStock

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno