Putovanje
25.05.2017.

Venecija: Čarobni grad na vodi

Venecija je najromantičniji grad na svetu. Svi zaljubljeni parovi će vam to potvrditi.  Ali, da, taj grad poseduje posebnu lepotu i šarm, to već svi znaju. Njena lepota odoleva zubu vremena, pa i činjenici da lagano tone. Venecija je, uprkos ponekad neugodnom mirisu kanala, jedinstvena, intrigantna, otmena i zavodljiva. Prava dama kojoj godine koje prolaze samo daju na lepoti.

Uživanje u gondolama

Svaki deo ovog čarobnog grada vraća u neka davna vremena duždeva, mletačkih trgovaca, balova, intriga...Ako sanjate o pravom duhu grada na vodi, tu su gondole. Uživajte u ovim pozlaćenim i crnim lađama i prepustite se mašti zavaljeni u mekane jastučiće.

Kanal Grande, najduži kanal, njihova je najpoznatija „ulica“ i udarna vodena saobraćajnica koja preseca stari deo grada na dva dela.

Prvo što ćete videti kad brodom prilazite Veneciji jeste bazilika svete Marije od Zdravlja (Basilica di Santa Maria della Salute), poznata i samo kao Salute, slavna venecijanska crkva. Smeštena je na mestu gde se Kanal Grande stapa sa zalivom svetog Marka, te ponosno dočekuje putnike i otvara svu raskoš Venecije.

Potom se stiže na Trg svetog Marka, jedini trg u gradu koji je dovoljno veliki da se nazove piazza. Svi ostali trgovi u Veneciji se, zbog manje veličine, zovu campi.

Tu ćete pored neizbežnih turista biti u društvu i golubova, dok će vas nadgledati brojne statue lava s krilima, glavnog simbola svetog Marka i uopšte same Venecije.

Zlatna crkva svetog Marka

Najveće kolone turista su ispred bazilike svetog Marka, koja se nalazi na tom trgu, izgrađena još početkom 9. veka, a otada mnogo puta rušena, građena, nadograđivana i menjana. Oni koji uspeju da se popnu na zvonik svetog Marka ostaće zadivljeni jer se vidi cela Venecija, njeni trgovi, krovovi i gotovo čitava laguna.

Na raskošnu baziliku svetog Marka naslanja se istorijski centar političke moći u Veneciji - Duždeva palata. (Palazzo Ducale), sedište nekada najmoćnije sile Jadrana.

U pitanju je dominantna gotička građevina karakterističnih belih arkada koja gleda na lagunu. Upravo je iz te palate, gdje je i živio, dužd upravljao Mletačkom republikom sve do kraja 18. vijeka.

Sedište mletačke vlasti je odražavalo moć i bogatstvo same Republike. Bilo je to vreme u kojem je Venecija bila na vrhuncu i verovatno najbogatiji svetski grad i centar svetske trgovine. Poslije pada Mletačke republike 1797. godine, više nije centar moći, ali ne gubi na lepoti. Prema odluci italijanske vlade 1923. godine postaje muzej otvoren za javnost, kao što je to i danas.

Most uzdaha će vas inspirisati na ljubav

Palata je Mostom uzdaha (Ponte dei Sospiri) povezana sa zatvorom. Za taj most se vežu dve priče kako je dobio ime. Onima koji su u velikoj ljubavi sigurno će više odgovarati verzija da je dobio ime po uzdasima zaljubljenih parova koji bi se upravo na tom mestu poljubili tokom zalaska sunca. Međutim, oni koji mogu da podnesu suroviju priču čuće da je most izgrađen u 17. veku kako bi povezao stari zatvor, smešten u Duždevoj palati, i novi, odmah preko reke.

Priča se da je jedan od retkih zatvorenika koji je uspeo pobeći iz strogo čuvanog zatvora slavni ljubavnik Kazanova.
A najpoznatiji most koji prelazi preko glavne plovne arterije Venecije je most Rialto (Ponte di Rialto). Most je izgrađen za tri godine u 16. veku, a njegov tvorac Antonio da Ponte je da bi dobio taj posao morao pobediti velike arhitekte, čak i čuvenog Mikelanđela.

Nakon što je most sagrađen, neki arhitekti su tvrdili da se most u takvom obliku ne može održati i da će se srušiti, što i danas demantuju brojni turisti na njemu.

Obavezno popijte espreso ili kapućino

Pored tog mosta i uz kanal se nalazi veliki broj kafeterija i restorana, gde se čuje žamor raznih svetskih jezika, tu su i šarmantne prodavnice sa suvenirima. Obavezno kupite neku od predivnih maski.

Dok pijete espreso ili kapućino u nekom od kafića, pomislićite sigurno kako su to najbolji kofeinski napici koje ste probali do tada, a uživaćete još u pogledu na gondole, impozantnoj arhitekturi i nasmešenim ljudima.

Uz Kanal Grande se protežu palate, dok se uz sporedne kanale nalaze mnogobrojne crkve, zgrada opere, kuće, a "zalutate" li malo dalje, otkrićete zelene oaze, vrtove, klupice za sedenje i malene galerije.

I to je Venecija - grad romantike i ljubavi, kanala i slikovitih mostova koji i danas izgleda kao u vreme svog najvećeg procvata.

OSIGURAJTE SE NA PUTU

Spremate se na put? U dobrom društvu ili sami? Poslovno, turistički ili avanturistički? Egzotične plaže ili ski-staze?

Svaki momenat putovanja treba da predstavlja uživanje. Ne dozvolite da vam nepredviđene okolnosti pokvare dragocene trenutke.

Kompanija „Dunav osiguranje“ a.d.o, s tradicijom dugom preko 140 godina, prepoznaje sve vaše potrebe i misli na vas. Zaštitite svoje zdravlje, prtljag, mislite i na one koje možete nehotice da povredite. Čak i ako nastupe događaji koji vas mogu sprečiti da otputujete, imamo rešenje.

Paket putnog osiguranja ne može sprečiti da nastupe neprijatne okolnosti, ali svakako ublažava njihove posledice.

Više informacija o Dunav putnom osiguranju možete pogledati OVDE. 

foto: Norwegian Cruise LineWikipediacommons.wikimedia.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno