Putovanje
15.04.2017.

Prag – zlatni grad na Vltavi u kome će uživati cela porodica

Ako ste u potrazi za gradom u kojem ćete se dobro zabaviti, nešto i videti i uz to potrošiti malo novca - onda je Prag definitivno pravi izbor. Centar Praga podseća na gradiće iz bajke, pa je pravi izbor za porodično putovanje.

Čuveni astronomski sat iz 1410. godine koji se nalazi na trgu u starom gradu danas je najstariji astronomski sat koji je još u funkciji. To je srce ovog grada...Atmosfera je opuštajuća, turisti sede na trgu, slušaju muzičare i gledaju umetnike koji izvode svoje performanse. Učiniće vam se, sasvim sigurno, da ste na trenutak zalutali u neko drugo vreme.

Krstarenje Vltavom je nezaboravno iskustvo

Kroz Prag protiče Vltava, i to u dužini od skoro 30 kilometara. Čak osamnaest mostova koji se pružaju preko reke daju poseban šarm ovom gradu. Krstarenje Vltavom i posmatranje grada iz te perspektive je uživanje koje ne treba propustiti.

Kad koračate ulicama teško je odupreti se osećaju da ste zalutali u XV vek. Svoj epitet „zlatni“ Prag je dobio po pozlaćenim kupolama. Naime, kako legenda kaže, Karlo IV je u XIV veku naložio da se tornjevi optoče zlatom da bi se presijavali na suncu i videli iz velike daljine.

Naravno da kada ste već u Pragu morate posetiti čuveni Karlov most. Sagrađen je 1357. godine i njime se kreću samo pešaci. Na jednom njegovom kraju je velika Kula starog grada, a na drugom su dve kule malog grada.

Stari grad spojen je Karlovim mostom sa Malim gradom, karakterističnom po aristokratskim kućama i raskošnim palatama.

U okviru Malog grada, kao posebna znamenitost, izdvaja se Praški zamak. To je jedan od najvećih dvorskih kompleksa na svetu. U njegovom sastavu se osim bazilika i palata nalaze i brojni vrtovi, Rudolfova galerija i Katedrala svetog Vita.

Smatra se da je Praški zamak osnovao princ Borivoj 880. godine. Od X veka, osim sedišta državnih vlasti, prinčeva i kraljeva postaje i sedište crkvenih vlasti jer je na ovom prostoru osnovan i prvi češki manastir.

Probajte češke kobasice

Češka kuhinja je veoma ukusna, a mi vam preporučujemo da probate neko tradicionalno jelo. A to je „svičkova“, što je u stvari teletina u sosu sa pavlakom i brusnicama. Odlična kombinacija, kao i čuvene češke kobasice s renom. Najbolje ćete pojesti baš na ulici, onako s nogu.

Obavezno posetite deo grada koji se zove Vinohradi, mesto predivne arhitekture i divnih, malih kafeterija.

Ako imate vremena prošetajte i do parka Riegrovi sadi i prudružite se grupicama koje uživaju na travi i pogledu na grad. U blizini se nalazi i predivna i veoma neobična crkva Srce Isusovo Jože Plečnika koja će vas očarati svojom lepotom.

Naravno da tate i mame u češkoj prestonici treba da probaju čuveno češko pivo.

Da li verujete da se u Českoj godišnje popije neverovatnih 150 litara piva po glavi stanovnika? Pivo je za Čehe deo nacionalne kulture i tradicije, pa stoga ne čudi sto je proizvoidnja ovog pića dovedena do savršenstva.

OBAVEZNO POSETITI

*Karlov most: Dugačak je 515, a širok deset metara. Na njemu se nalazi trideset statua svetaca poznatih vajara iz XVIII veka.
*Gradsku većnicu sa Astronomskom kulom: Iznad sata se nalaze figure 12 apostola koji označavaju kraj dana i ponoć malim zvonom
Praški zamak: S uzvišenja na kome se nalazi ovaj zamak pruža se pogled na skoro ceo Prag
*Nerudinu ulicu: Glavna ulica koja vodi prema Praškom zamku. Dobila je ime po češkom pesniku Janu Nerudi, koji je živeo u kući „Kod dva sunca“
*Pivnice: Kriju pravi duh Praga. Nacionalna poslastica je pivo uz koje se služe krompirići nalik na čips
*Karlov univerzitet: Jedan je od najstarijih evropskih univerziteta. Osnovao ga je Karlo IV 1348. godine
*Četvrt Vinohradi

OSIGURAJTE SE NA PUTU 

Spremate se na put? U dobrom društvu ili sami? Poslovno, turistički ili avanturistički? Egzotične plaže ili ski-staze?

Svaki momenat putovanja treba da predstavlja uživanje. Ne dozvolite da vam nepredviđene okolnosti pokvare dragocene trenutke.

Kompanija „Dunav osiguranje“ a.d.o, s tradicijom dugom preko 140 godina, prepoznaje sve vaše potrebe i misli na vas. Zaštitite svoje zdravlje, prtljag, mislite i na one koje možete nehotice da povredite. Čak i ako nastupe događaji koji vas mogu sprečiti da otputujete, imamo rešenje.

Paket putnog osiguranja ne može sprečiti da nastupe neprijatne okolnosti, ali svakako ublažava njihove posledice.

Više informacija o Dunav putnom osiguranju možete pogledati OVDE

foto: picjumbo.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno