Putovanje
27.06.2016.

9 predmeta koje ne smete držati u automobilu

Sunčane naočare i bocu s vodom već po navici držite u automobilu? Donosimo razloge zbog kojih bi se to trebalo promeniti te otkrivamo kojih to 9 predmeta ne smete držati, odnosno ostavljati u automobilu, naročito kada je napolju vruće

1. Lekovi
Većina lekova mora se držati na sobnoj temperaturi, a kada je napolju vruće temperatura u automobilu debelo premašuje onu sobnu. Vrućina neće lekove učiniti štetnima, ali može smanjiti njihovu učinkovitost.

2. Elektronika
Osim što su vredni, elektronski uređaji poput laptopa, mobilnog i USB-a sadrže informacije koje se mogu lako ukrasti. Ako se nađete u situaciji da morate ostaviti laptop ili mobilni bez nadzora, pazite da su informacije kodirane. Na taj način lopov neće moći da vidi informacije bez unošenja koda, koji je zaseban od lozinke potrebne da se uđe u uređaj. Kodiranje uređaja snažna je zaštita koju je teško srušiti te je puno sigurnija od zaštite lozinkom.

3. Krema za sunčanje
Možda zvuči kontradiktorno, ali aktivni sastojci u kremi uništavaju se na previsokim temperaturama. Ostavite li kremu sa zaštitnim faktorom u automobilu na velikoj vrućini to može umanjiti njenu učinkovitost. Osim toga, zbog vrućine krema čak može eksplodirati i umrljati unutrašnjost automobila. 

4. Boca s vodom
Ostavite li plastičnu bocu s vodom u užarenom automobilu to može izazvati razvoj mikroorganizama u vodi štetnih za zdravlje. Zato u bočici uvek imajte svežu vodu. 

5. Ručna torba
Ostavljanje ručne torbice ili novčanika na sedištu, odnosno na bilo kojem vidljivom mestu, pozivnica je kradljivcima da vam provale u automobil i ukradu torbu. Nema veze jeste li iz torbice sklonili sve vrednosti, lopovi ne znaju da u njoj nema ništa i vrlo verojatno će rizikovati.

6. Naočare
Zbog vrućine u automobilu plastični okviri na naočarima mogu se izvitoperiti, a metalni okviri mogu se toliko ugrejati da naočare postanu vruće i nemoguće za nositi. Ostavite li naočare (i one s dioptrijom i sunčane) na vozačkoj tabli može učiniti još veću štetu jer vetrobransko staklo može privući sunčeve zrake poput lupe.

7. Važni dokumenti
Nosite li sa sobom važna lina dokumenta koje morate poslati poštom ili uništiti neka vam taj zadatak bude prioritet, odnosno izbegnite 'vozikanje' dokumenata u automobilu. Što pre izvadite ta dokumenta iz automobila to ćete biti sigurniji da vam ih niko neće ukrasti.

8. Pasoš
Nikada ne ostavljajte pasoš u automobilu kada putujete. Ukrasti nečiji identitet još je lakše s pasošem nego s vozačkom dozvolom. Sve dokumente koji sadrže naše identifikacijske podatke morate smatrati vrednostima, isto kao što to činite sa reciom nakitom.

9. Vino
Trebate li kupiti vino, učinite to posle posla ili nakon što obavite sve dnevne zadatke. Ugreje li se boca previše, to može pokvariti ukus vina, a i tečnost  može proširiti svoj volumen i početi da curi kroz čep ili izgurati malčice čep te tako kontaminirati vino u boci.

izvor: zadovoljna.hr

foto: simple-savings-with-lex.blogspot.com, mountr.com, cnn.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno