Putovanje
12.09.2015.

Posetite Vršac, najlepšu srpsku varoš

Vršac, jedna od najlepših srpskih varoši, nalazi se na samom rubu Panonske nizije, u podnožju i na obroncima Vršačkih planina. Zovu ga i grad pod Kulom, koju je podigao Đurađ Branković, odakle se pruža prelep pogled.

Ime grada prema pisanim tragovima prvi put se pojavljuje pre skoro šest vekova, daleke 1427. godine u pismu kralja Žigmunda. Potom su ga zvali Varšoc, pa Veršec, Veršoc, Varšac...

Poznat je po mirisu grožđa, šetnjama po sokacima, odmoru na 11 trgova, razgledanju građevina sa tipično vojvođanskim fasadama, ulicama koje se seku pod pravim uglom, prostranoj pešačkoj zoni, zgradi nekadašnje gostionice "Kod dva pištolja" iz 18. veka, gde je Karađorđe svoj boravak platio sa dva lična pištolja...

Ipak, prva asocijacija na Vršac vino i vinogradi. Ovaj grad ima dugu tradiciju u uzgajanju vinove loze, od Dečana i Rimljanja pa do današnjih dana. Prva izložba vina u Vršcu održana je u kafani „Kod dva ključa“, 1857. godine. Krajem 19. veka u Vršcu je bilo više od 10.000 hektara vinograda.

Na njegovim padinama su najveće plantaže vinograda koje daju pečat razvoja grada i okoline. Posebno je zanimljiv podrum ’’Vršačkih vinograda’’ , koji je napravljen u obliku slova ’’Y’’ i jedan je od tri najveća vinska podruma pod jednim krovom u Evropi. Ako se zadržite koji dan duže, možete krenuti na Vršački vinski put i upoznati se sa najboljim vinima iz Vršačkog vinogorja.

Septembar je pravo vreme da posetite ovo prekrasno mesto jer se u Vršcu od 17. do 20. septembra održava čuveni
"Grožđebal".

Tokom ove manifestacije, popularno nazvane "Grožđebal", biće organizovan i raznolik muzički program kao i niz sportskih i zabavnih sadržaja, objavljeno je na sajtu Turističke organizacije Vršac. Organizatori manifestacije, na kojoj se očekuje učešće brojnih posetilaca, su Opština Vršac i lokalna Turistička organizacija.

U vreme „Berbe grožđa u Vršcu“ redovno se bira lepotice „Berbe“. Atmosfera je vesela, opuštena i veoma zanimljiva.

Zaštitna ličnost Grožđebala u Vršcu je Vinko Lozić, koga je stvorio naš veliki pisac Sterija. On je prva ličnost i komandant trodnevne parade i svečanosti, jer na svečanom otvaranju gradonačelnik predaje ključeve grada, koje vraća na svečanom zatvaranju.

Znameniti Vrščani
Vrščani prvo spomenu ime Teodora Nestorovića, episkopa koji se 1594. našao na čelu Banatske bune, a srpska crkva ga proglasila svetim. Na listi znamenitih Vrščana je i književnik Jovan Sterija Popović, pesnik Vasko Popa, novinar i političar Jaša Tomić, arheolog Feliks Mileker, slikar Paja Jovanovića, ikonopisac Ilija Nešković, vladika Josif Jovanović Šakabenta, arhitekta Dragiša Brašovan, glumica Rada Đuričin... 

foto: kudazavikend.com, rtv.rs, world66.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno