Putovanje
01.06.2015.

Posetite Tršić – selo u kome je rođen Vuk Stefanović Karadžić

“Postoje mesta koja su mala po broju stanovnika i po prostoru koji zauzimaju, ali su po svome imenu velika i poznata u celom svetu. Takva su mesta Getsov Vajmar, Tolstojeva Jasna Poljana. Takav je i Tršić, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića (1787-1864).”

Tršić, pitomo selo nadomak Loznice i manastira Tronoša, slavu je steklo po tome što je u njemu rođen Vuk Stefanović Karadžić te, sada već davne 1787. godine. Tu počinje njegova misija reforme srpskog jezika i put u istoriju naše kulture.

Za mesto je posebno značajan septembar 1933. godine kada je završena obnova Vukovog ognjišta i održan prvi sabor njemu u čast. Vukova spomen kuća i još tridesetak vajata, kačara, vodenica, mlekar...,na oko pet hektara zemljišta, verodostojno dočaravaju način života iz Vukovog vremena.

U spomen-kući, dvodelnoj brvnari, autentični su slavska ikona Svetog arhangela Mihaila, gusle i stolica. U ovom kompleksu jedino je novijeg datuma crkva brvnara posvećena istom svecu, ujedno i prva tršićka bogomolja, stecište meštana, ali i brojnih posetilaca tokom godine.

Vukova spome kuća zamišljena je tako da u jednom svom delu predstavlja život srpskog seljaka s kraja 19. veka, a u drugom delu bila je urađena stalna postavka koja je prikazivala Vukov životni put i rad. Bio je to prvi muzej na otvorenom u Kraljevini Jugoslaviji, na Balkanu i jedan od retkih muzeja ovog tipa u Evropi. I danas kuća zajedno sa objektima u okućnici ima taj cilj, da posetiocima prikaže život srpskog seljaka s kraja 19. veka.

Muzej Muzej ranog Vukovog školovanja nalazi se u manastiru Tronoša, gde je srpski reformator sticao prva znanja. Ostali su sačuvani Vukovi zapisi u kojima kaže: “Kada sam ja bio dečak, ni u sto sela nije bilo nijedne škole, nego ko je hteo da nauči da čita i da piše, išao je u manastir”.

Kroz Vukovu rodnu kuću godišnje prođe više od 30.000 posetilaca. Naročito je posećena u vreme održavanja Vukovog sabora, koji se održava svake godine početkom septembra.

Hrastov krst kao orjentir

Rodnu kuću Vuka Stefanovića Karadžića, kako je on sam zabeležio, Turci su za vreme Karađorđeve vladavine palili deset puta. U vreme prenosa Vukovih posmrtnih ostataka iz Beča u Beograd 1897. godine, dva seljaka iz Tršića, Gajo Matić i Kojo Marjanović, poboli su veliki hrastov krst na mestu gde je bila kuća u kojoj se Vuk rodio.

foto: viabalkans.com, travel.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno