Putovanje
30.03.2015.

Palić – evropski šarm na severu Bačke

Palić je idealan za šetnju, jer je čistog vazduha u izobilju. Jezero je pogodno za one koji vole jedriličarstvo i pecanje, a tu je i zoovrt sa više od 800 životinja

Palić je jedna od najlepših turističkih destinacija Vojvodine. Park prirode prostire se na površini od 713 hektara, a karakterišu ga očuvane ozelenjene površine i specifična arhitektura iz doba secesije. Svi koji ga posete kažu da se tamo oseća pravi evropski šarm.

Tu je i sedam kilometara dugačko jezero i zoo-vrt koji ima više od 800 životinja. Prvi maj na Paliću je prvorazredna turistička manifestacija kojom se zvanično otvara letnja turistička sezona. Tada Palić postaje veliki luna park, restoran i bazar rukotvorina.

Tu je nekad bilo more

Postoji nekoliko legendi o nastanku jezera. Jedna, da je stvoreno od suza pastira Pavla. Toliko suza je prolio dok je pojio svoje stado da se od njih stvorilo jezero. Druga, da je nastalo od Panonskog mora. Nekada se iz njega vadila soda, jer je bilo slano. Danas je voda u poptunosti slatkovodna. Postoji i legenda da je ovo jezero, nastalo na granici lesa i peska, dobilo ime po pustari Palij.

Prvi put se pominje još u 15. veku, a tri veka docnije pojedinci su prepoznali lekovita svojstva njegove vode i mulja, smatrajući da pomažu u izlečenju mnogih bolesti. Palić je postao banja 1845. godine kada je izgrađeno i kupatilo. Ali, pravi bum i procvat doživeo je kada je 1883.godine otvorena pruga Budimpešta - Zemun. I još veći kada je 1897. godine do Subotice otvorena tramvajska linija.

Dugo je tramvaj tutnjao između Subotice i Palića, prevozeći hiljade turista, ali i Subotičane koji su na Palić putovali na posao ili su na njemu provodili vikend. Nostalgično kloparanje tramvaja je zauvek utihnulo 2. aprila 1974. godine.

Lečilište za mnoge boljke

Osim zbog lečenja išijasa, depresije, želuca, koštanih i kožnih oboljenja posetioci su na Palić dolazili i zbog zabave. Između 1880. i 1914. na Paliću su održavane sportske igre u brzom hodanju, biciklizmu, rvanju, mačevanju i drugim sportovima. Broj posetilaca kupališta i banje Palić je rastao sve do početka Prvog svetskog rata.

Posle Prvog svetskog rata, na istočnoj obali Palića izgrađen je Veliki (Muški) štrand, najveći objekat te vrste u tadašnjoj Jugoslaviji. I nakon Drugog svetskog rata nastavljeno je sa izgradnjom Palića, pa je 1950. u borovoj šumi podignuta Letnja pozornica od kamena na kojoj su gostovali mnogi umetnici. Šesdesetih godina 20. veka izgrađen je sportski centar sa terenima za fudbal, odbojku, košarku, rukomet.

Na istočnoj obali je podignuto Vikend naselje gde su mnoge subotičke firme izgradile odmarališta za svoje radnike. Godine 1978. iskopana je prva bušotina termomineralne vode na Paliću, a 1984. je otvoren Termalni bazen. Izgrađen je i moderan hotel „Prezident“ 2000. godine, a u istom maniru nakon toga je adaptirano nekoliko starih palićkih vila, kojih je krajem 19. veka bilo preko 200. One su pretvoreno u luksuzne hotele manjih kapaciteta. Okolina banje je pošumljena. Veliki park je od tada redizajniran, zasađeno je još zelenila, tako da park danas predstavlja pravu zelenu oazu idealnu za duge šetnje. Jezero je pogodno za one koji vole jedriličarstvo i pecanje.

Zoovrt je glavna atrakcija

U predivnom ambijentu, na samoj obali jezera, nalazi se Zoološki vrt Palić, poseban i dragocen po mnogim karakteristikama. Ne samo da se u njemu čuvaju retke životinske vrste već su i uslovi u kojima one borave apsolutno prilagođeni njihovom prirodnom okruženju. Zoološki vrt Palić izdvaja se zbog karakterističnog načina organizovanja prostora za životinje.

Zapravo, mnoge od njih se nalaze van kaveza, shodno politici vrta, da se životinjama da prilika da žive što više u skladu sa prirodnim okruženjem. Pažnja koju ovaj vrt privlači, dosegla je, između ostalih, i do susedne Mađarske, što zbog svoje lepote, što zbog blizine državne granice.

Gosti Palića u mogućnosti su da svoj boravak upotpune obilaskom Subotice, grada atraktivne arhitekture, jezera Ludaš – zaštićenog prirodnog dobra, Selevenjskih pustara – botaničke bašte u prirodi sa zbirkom raznovrsnih cvetova, ergela u Zobnatici i Kelebiji, farme nojeva, salaša, vinograda i voćnjaka.

INFO
Palić je nadomak Horgoša, graničnog prelaza sa Mađarskom. Jezero je od Beograda udaljeno 180 kilometara, i do njega se auto-putem može stići za oko sat i po.

foto: park-palic.rs, banjeusrbiji.net, hotelpalicresort.rs, subotica.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno