Putovanje
22.07.2014.

Probajte ukuse Italije

Italijanska kuhinja, s testima i testeninama svih mogućih vrsta, maštovitim prelivima, mirišljavim mediteranskim travama, maslinama, vinom i sirevima poznata je i omiljena u celom svetu. Ukoliko je Vaš izbor za ovo leto Italija, budite spremni da u restoranu potražite jedno od  pet autentičnih italijanskih recepata

MINESTRONE

Potrebno je:

300 g krompira, 300 g šargarepe, 300 g korena celera, 300 g tikvica, glavica crnog luka, 250 ml belog vina, 100 g graška, 200 ml maslinovog ulja, povrtna kocka za supu, kašičica origana, 8 listova svežeg bosiljka, kašičica tucane ljute paprike, 2 čena belog luka, 4 kašike parmezana, so.

Priprema

Crni luk i bosiljak sitno iseckajte. Šargarepu, krompir, celer i tikvicu operete, očistite i isecite na kocke. Sve kratko dinstajte na maslinovom ulju. Dodajte vino, grašak, litar supe, origano, bosiljak, posolite i krčkajte na laganoj vatri nekoliko minuta. U tiganju, na maslinovom ulju, izdinstajte beli luk i dodajte tucanu papriku, zatim sipajte u čorbicu. Čorbu pospite parmezanom.

Kaneloni su cevčice od testa, pune se mešavinom mlevenog mesa i seckanog povrća, a zatim peku u rerni. Kada ih pripremate, najbolje je da koristite italijanske začine, origano, majoran i žalfiju.

KANELONI

Potrebno je:

ZA KANELONE 100 g brašna, 3 jajeta, so

ZA FIL maslinovo ulje, 200 g mešanog mlevenog mesa, 250 g spanaća, origano, peršun, 3 jajeta, 2 kašike prezli, so, pelat paradajz, malo maslaca, malo rendanog sira

Priprema

Od brašna, jaja, soli i otprilike 1/8 l vode izmešajte testo kao za palačinke. Ostavite ga da miruje dva sata, a zatim na vrelom ulju u tiganju ispecite tanke palačinke. Mleveno meso, iseckani spanać i začine propržite na ulju, ostavite da se malo ohlade, a zatim izmešajte s jajima, prezlama i pelat paradajzom. Kad se malo ohladi, premažite palačinke, uvijte ih i složite u podmazani vatrostalni sud, prekrijte listićima maslaca i pospite rendanim kačkavaljem. Pecite ih u rerni na 200 stepeni otprilike 15 minuta.

BRUSKETI SA PARADAJZOM

Potrebno je za osnovni recept:  dva paradajza, mocarela, bosiljak

Priprema

Dok se hleb peče, iseckati paradajz na kockice. Kada su bruskete pripremljene, iseckan paradajz se stavi odgore i pospe seckanim bosiljkom. Iseći malo sveže mocarele i dodati na hleb uz paradajz. Preliti maslinovim uljem i posuti bosiljkom.

LAZANJE

Potrebno je: 250 g testenina za lazanje, 40 g kačkavalja

ZA BEŠAMEL SOS
80 g kačkavalja, 500 ml mleka, 100 g brašna, 60 ml ulja, so

ZA BOLONJEZE SOS
350 g mlevenog mesa, 250 ml paradajz pirea, 250 ml soka od paradajza, po kašičica origana, suvog biljnog začina, majčin dušice, bibera, bosiljka, malo soli

Za posipanje - 100 g rendanog kačkavalja sira

Priprema

Za bešamel sos zagrejte ulje u posudi i, uz stalno mešanje, dodajte brašno. Pržite nekoliko minuta, a kad zaprška bude gotova, lagano dodajte mleko. Posolite po ukusu, dodajte Iriški sir i nastavite da mešate dok brašno ne postane žućkasto. Nakon bešamela pripremite bolonjeze sos. Zagrejte u tiganju ulje, dodajte meso i izdinstajte. U meso dodajte sok od paradajza i paradajz pire.

Sve prokuvajte, pa dodajte so, biber i ostale začine. Nakon toga kuvajte još desetak minuta. U vatrostalnu posudu sipajte ulje, pa ređajte testo, bešamel sos, bolonjez sos, malo Iriškog sira, pa ponavljate postupak dok ne potrošite materijal. Ako na ambalaži nije naznačeno drugačije, testo za lazanje skuvajte. Lazanje pecite 45 minuta na 220 stepeni. Kad se ispeku, pospite ih sirom i još malo zapecite.

NAPULJSKA PICA

Potrebno je:

ZA TESTO 250 g brašna, 20 g kvasca, malo mleka, kašičica šećera, malo soli, 30 ml ulja ili svinjske masti

ZA NADEV 3 kašike ulja, 300 g paradajza, 100 g mocarele, 2 fileta inćuna ili sardine, so, biber, bosiljak, majčina dušica

PRIPREMA

Brašno stavite u posudu i u sredini napravite rupu. Zdrobljeni kvasac umesite s malo mlakog mleka, šećera i brašna i ostavite 30 minuta da se diže. Zatim ga s brašnom i ostalim sastojcima umesite u glatko testo i pustite da se ponovo digne. Stavite testo u nauljeni pleh, pa ga nauljenim rukama raširite, stavite na njega nadev.

Testo prekrijte kolutovima paradajza, začinite, a odozgo rasporedite kriške sira i inćune ili sardine. Prelijte uljem. Pecite 22 minuta na 200 stepeni.

foto: eventospalacio.com, jonoandjules.com, stvarukusa.rs, stil.kurir-info.rs, hranazadusu.co

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno