Nešto sasvim lično
22.06.2015.

Trenutak kada rad, upornost i volja pobede

Majka sam dveju devojčica koje se bave sportom. One čine ne da bi ostvarile vrhunske rezultate, već da bi se pravilno razvijale i izrasle u zdrave ličnosti spremne za dokazivanje, borbu, uspone i padove. Uživam kada osvoje neku nagradu, ali isto tako podržavam kada nisu najbolje. Ne mogu uvek da budu baš one najbolje, i ne treba. Treba da znaju da padnu i da ustanu, da su ponekad drugi bolji, da razvijaju drugarstvo i žive za tim, bilo da je to školski tim matematečara, ili tim družine iz naselja.
Ovih dana sam ponosna i kao srpkinja i kao majka. Učinili su to klinci koje do prošle nedelje nisam poznavala. Zbog njih ja, koja ne pratim fudbal i ne znam čak ni pravila igre, niti iko moj bližnji se bavi tim sportom, i ne poznajem ni jednog fudbalera, ustala sam rano u subotu ujutru da bih odgledala finale.
Ono što je mene zadivilo, svakako nije igra o kojoj ništa ne znam, već neverovatna lica tih mališana. Znate, nekako sam na licima tih naših iskusnih fudbalera koji primaju basnoslovne cifre za sport koji predstavljaju, uvek primećivala neku prepotentnost, popriličnu dozu seljacizma, arogantnost. Mene su oni oduvek nervirali. Najviše od svih sportista zarađuju, a nikakve rezultate ne daju.
I onda vidite te klince od 17, 18 godina kako se bore, ne zastajkuju, kako neverovatno precizno jedni drugima dodaju loptu. Ej, dodaju loptu! Nije bitno ko će da postigne go, samo da lopta uđe u mrežu. Za jednog sam čak pomislila da je student ETF-a, takvo mu je lice, kao da je zalutao na teren. A on je zapravo skroman, ima jasan cilj, ne koristi lični marketing, ne promoviše se na terenu, juri da da svoj maksimum.
Zluradi komentari na Vukajliji koji su doduše i meni prošli kroz glavu “ Još su mladi, nisu imali vremena da se izbezobraze, da se prave važni. Nisu došli do čelnika Fudbalskog saveza i menadžera koji će se poput kobaca otimati oko njih. Nisu tatini sinovi, već skromni mališani koji vole fudbal, vole Srbiju i igraju za nju.

Moj vrisak koji je probudio ukućane bio je nakon našeg prvog gola. To je ono kad svi mi ne možemo da obuzdamo emocije, kad sam više puta izgovorila “Bravo!”, kad sam, kao osoba koja  voli sport, i dugo se njime amaterski bavila poželala da budem deo te atmosfere. To je onaj osećaj kada se radujete kao pripadnik nacije, zemlje koja duboko bespovratno srlja u jad, bedu, koju njeni predstavnici više ugrožavaju nego joj pomažu. To je onda kada za trenutak nakon pobede počinjete da plačete jer ti klinci su veličali dres, i zastavu svih nas koji nezadovoljni hodamo ulicama osiromašene Srbije i nadamo se boljitku. A ovi momci su poput svetla na kraju tunela zasijali, ne zato što su ulili nadu da će nam biti sutra u fudbalu bolje, već nama običnim smrtnicima pokazali da ako se politika ne meša u sport, ako svakom pojedincu u svakoj oblasti života damo mogućnost da pruži svoj maksimum i mi ga ne sputavamo u tome, već ga bodrimo da kao najbolji ispliva, izgleda da imamo budućnosti.
Mene su kao roditelja obradovali jer su mi pokazali da su oni imali volju da pobede, baš kao što pojedinci u našoj državi imaju volju da samo njima bude dobro. Takođe, dali su odličan primer mojoj deci, lekciju zlatnu vrednu da se svaki trud isplati, da rezultati neminovno dođu. U krajnju ruku, taj dan i ovih nekoliko posle njih oni su naš najjači PR, poput ostalih sportista koji ovih dana postižu odlične rezulatate.
Oni s pravom mogu biti uzor ovim klincima koji tek treba da stasaju, a ja im iskreno želim i kao građanka i kao roditelj, pamet u glavu, ponos u srcu i prisebnost u željama, životnim potezima. Vrebaju im mnoge opasnosti, kojekakve starlete, menadžeri. Preti im slava, za nju treba da budu spremni. Nju moraju izneti na najbolji način, da ne pokleknu.
Hvala, dragi Orlići što ste nas učinili ponosnim, što ste nam ulepšali vikend, i dali veru svoj našoj deci u bolju budućnost, baš onakvu kakvu ste vi ovim planetarnim uspehom zaslužili.fotografija:kurir.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno