Moj dom
11.05.2015.

Bašta na terasi?Zašto da ne?

Čak i ako nemate velike bašte u kojima biste mogli da gajite voće i povrće za sopstvene potrebe, uz malo truda i kreativnosti i običan balkon ili parče zelenila ispred kuće može brzo da se pretvori u mali vrt.

Začinsko bilje - Za začinsko bilje nisu potrebne duboke posude, ono može da raste i u dugim plitkim saksijama, ali i u lončićima koji mogu da vise na terasi. Na terasi najbolje uspevaju peršun, mirođija, majčina dušica, ruzmarin, bosiljak i nana. Osim mirođije, koja se kupuje kao seme, svi ostali začini mogu da se kupe i kao sadnice, a seju se početkom maja.

Tikvice - Tikvice su zahvalne za gajenje. Ne isplati se uzgajati ih iz semena, bolje je kupiti sadnice.
Šargarepa - Za gajenje šargarepe potrebna je dublja žardinjera. Birajte kratke, okruglaste sorte jer one s dugim korenjem neće imati dovoljno mesta za rast. Isto važi i za gajenje cvekle na balkonu.

Paprika - Paprike uz sav trud neće dati mnogo plodova na terasi. Važno je redovito ih zalivati i đubriti, a često im treba i potpora. Zato je najbolje na terasama gajiti feferone i ostale vrste čili papričica koje zauzimaju manje prostora i u jela se dodaju u manjim količinama.

Paradajz - Najprikladnije su sitne sorte, takozvani čeri paradajz. Najbolje je posaditi ih uz ogradu, tako da uz nju možete zavezati grane, ali ako nemate mesta iz ogradu, umesto nje koristite kolac. Sadite ih tek kada prođe opasnost od mraza.

Salata - Gajenje zelene salate najbolje je za početnike u gajenju povrća. Ona se uzgaja iz semena, ali je potrebno zasaditi je pre leta, jer seme ne klija kada je previše vruće. Nakon što se oblikuje glavica, nemojte je potpuno iščupati, nego secite listove nekoliko centimetara iznad zemlje da bi potom rasli novi.

foto: kucastil.rs, blic.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno