Slatkiši
10.12.2013.

Tart s borovnicama

Tart s borovnicama

Potrebno je:
Za testo
- 175 g namenskog brašna
- 85 g maslaca, iseckanog na kockice
- 2 supene kašike kristal-šećera
- 1 žumance
Za nadev
- 115 g krem-sira
- 60 g kisele pavlake
- 60 g kristal-šećera
- prstohvat mlevenog muskatnog oraščića
- 3 jajeta, umućena
- kora 1 limuna
- 350 g borovnica
- šećer u prahu, za služenje


• Pripremite ranije. Tart možete pripremiti nekoliko dana ranije i držati ga u frižideru.

1. Stavite brašno, maslac i šećer u multipraktik pa „pulsirajte“ dok sastojci ne počnu da liče na prezlu. Ili natrljajte maslac u brašno prstima dok ne počne da liči na prezlu, pa umešajte šećer.

2. Dodajte žumance i mešajte da dobijete čvrsto testo. Razvijte ga na površini posutoj s malo brašna i njime obložite pleh. Dno testa izbušite viljuškom. Ostavite u frižideru da se hladi 30 minuta. Zagrejte pećnicu na 200˚ C (plin 6).

3. Preko testa stavite mastan papir i prekrijte ga zrnevljem za pečenje. Pecite 10 min. pa sklonite papir i zrnevlje i pecite još 10 min. ili dok se malo ne zazlati. Izvadite iz pećnice i smanjite temperaturu na 180˚ C (plin 4).

4. Umutite krem-sir, pavlaku, šećer, oraščić, jaja i limunovu koru da se sjedine. Prespite ovu mešavinu preko testa pa preko nje pospite borovnice. Pecite 25–30 min. ili da se tek stegne. Pustite da se prohladi pre nego što je prebacite na tanjir za služenje. Služite toplu ili hladnu, posutu šećerom u prahu.

 

slika:coolinarka.com,b92.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Feb
2018
Slatkiši
27.
Jan
2018
Slatkiši
20.
Jan
2018
Slatkiši