Slatkiši
09.07.2016.

Domaći sladoled od mente

Sastojci: 

- 1 l mleka
- 8 žumanaca
- 400 g šećera
- 4 dl slatke pavlake
- 1/8 kašičice soli
- 1 vanilin šećer
- 100 g čokolade "u listićima"
- 1 1/4 šoljice listića sveže mente

Opranu nanu je potrebno kratko prokuvati u mleku i ostaviti oko sat vremena da se prohladi. Ohlađeno mleko procedite, a listove nane propasirajte (ili s malo mleka sameljite u blenderu) kroz gusto cedilo (poželjno je upotrijebiti čitavo, neoštećeno cedilo), i pokušajte izvući što više ukusa iz njih.

Mleko s nanom ponovo vratite na šporet da provri, a u međuvremenu žumanca, šećer, vaniliju i so dobro umutite mikserom, i nastavite mešati dok u njih sipate vruće mleko. Dobijenu smesu još jednom vratite na šporet i mešajte na laganoj vatri nekoliko minuta dok se smesa malo ne zgusne. Temperatura celo vreme mora biti ispod temperature vrenja.

Nakon što ste primetili da je kutlača lagano obložena, sada već zgusnutom smesom za sladoled, vreme je za gašenje vatre i prelazak na završnu fazu izrade ove poslastice. Pre stavljanja u zamrzivač potrebno je u smesu uliti slatku pavlaku i ostaviti da se prohladi. Po želji se može dodati i malo jestive zelene boje jer zbog velike količine žumanca boja nane možda neće doći do izražaja te je bila više "senfasta" nego zelena.

Ohlađenu smesu zatim izliti u posudu predviđenu za duboko zamrzavanje i staviti je u zamrzivač. Kada se počne lediti, potrebno je povremeno dobro izmešati kutlačom, a ako želite više volumena u sladoledu, možete ga malo umutiti i mikserom.

Pri konzumiranju nije na odmet dodati još malo čokolade!

Prijatno!

izvor: hercegovina.info

foto: freerestaurantrecipes.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Feb
2018
Slatkiši
27.
Jan
2018
Slatkiši
20.
Jan
2018
Slatkiši