Sastojci:
1½ šolje slatke pavlake
1 šolja punomasnog mleka
Prstohvat soli
½ šolje šećera
½ štapića vanile (podeljen po dužini), ili 1 kašičica ekstrakta vanile
5 velikih žumanca
2 kašičice instant espreso praha
80 g crne čokolade
Priprema
Pomešajte slatku pavlaku, mleko, so i ¼ šolje šećera u srednje dubokoj šerpi. Dodajte sastrugan štapić vanile ili ekstrakt. Pustite da se smesa dobro zagreje (ne da proključa), i mešajte dok se ne rastopi šećer pa sklonite sa vatre. Ako ste koristili štapić vanile poklopite šerpu i ostavite da odstoji 30 minuta. Umutite žumanca i preostalu ¼ šolje šećera srednjom jačinom, oko 2 minuta.
Postepeno mutiti toplu kremastu mešavinu, a zatim umutiti žumanca sa preostalom krem smesom. Kuvajte smesu na srednje jakoj vatri, mešajući neprestano drvenom kašikom, 2-3 minuta.
Preručite krem u činiju. Dodajte espresso prah da se rastvori. Ostaviti da se ohladi, povremeno mešajući. Kada je krem ohlađen, postepeno dodajte čokoladu i mešajte dok sladoled ne postane prošaran.
Stavite u zamrzivač, pa služite.
izvor: stvarukusa.rs
foto: kodex.me