Potrebno je:
ZA KORU 200 g brašna, pola kesice praška za pecivo, na vrh noža soli, 110 g maslaca, 200 g šećera, 2 jajeta, kašičica i po ekstrakta vanile, 120 ml mleka
ZA FIL 360 ml mleka, 120 ml slatke pavlake, 100 g šećera, 4 kašike gustina, kesica vanilin šećera, 4 žumanceta
Za premazivanje i dekoraciju 50 g džema od jagoda, 500 g svežih jagoda, 500 ml slatke pavlake, listići badema
Priprema
Umutite maslac sa šećerom, pa dodajte jedno po jedno jaje i vanilu, a potom brašno, prašak za pecivo, so i mleko. Dobro sve sjedinite i preručite u podmazan i pobrašnjen kalup. Pecite jedan sat na 180 stepeni. Skuvajte puding od mleka, pavlake, polovine šećera, vanile i gustina. Umutite na pari žumanca s preostalim šećerom, pa sjedinite s pudingom.
Ispečeni kolač isecite na dve kore. Prvu koru premažite džemom, potom pudingom, pa stavite drugu koru i nafilujte ostatkom pudinga. Isecite tortu na 8–10 komada. Razmaknite trouglaste parčiće na tanjiru za služenje, pa svaki pokrijte jagoda isečenim na deblje listiće i obilno prelijte umućenom slatkom pavlakom. Ukrasite tortu pečenim listićima badema.
foto: tortekolaci.com