Slatkiši
21.02.2015.

Teine lizalice

Potrebno je:

125 ml vode, 180 ml šerbeta (voda:šećer-1:2), 400 g šećera, 2 kašičice ekstrakta po želji, jestivi ukrasi, jestiva boja, modle za lizalice (možete ih napraviti od alu-folije), 24 štapića za lizalice

Priprema

1. U šerpu srednje veličine sipajte vodu, kukuruzni sirup i šećer. Zagrejte na srednjoj temperaturi i mešajte dok se šećer ne otopi i sjedini. Ostavite da proključa, prestanite da mešate, ali povremeno vlažnom četkom za premazivanje kolača prelazite preko stranica posude, kako se šećer ne bi kristalizovao. Ubacite termometar za slatkiše.

2. Nastavite da kuvate smesu bez mešanja, sve dok ne postignete temperaturu od 140 stepeni na termometru za slatkiše. Pazite da ne prekuvate, jer će se smesa previše zgusnuti. Sklonite sa vatre i ostavite da stoji nekoliko minuta, sve dok mehurići ne prestanu da izbijaju na površinu. Dodajte ekstrakt i boju pa dobro izmešajte.

3. Podmažite modlice, ubacite cvetić u svaku i pažljivo napunite modlicu pripremljenom smesom. Ubacite štapić u svaku lizalicu i svaki štapić malo provrtite kako bi bio potpuno prekriven smesom.

4. Ostavite lizalice da odstoje oko 10 minuta na sobnoj temperaturi, pa povadite iz modlica. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi. Po želji možete staviti drugačiji jestivi ukras i oblikovati lizalice.

foto: kulinarskirecepti.info
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

03.
Feb
2018
Slatkiši
27.
Jan
2018
Slatkiši
20.
Jan
2018
Slatkiši