Porodični ručak
10.02.2019.

Najsočniji osobuko

Osobuko s pirinčem
Potrebno je za 4 osobe

4 osobuka od po 250-300 g, veća glavica crnog luka, dva-tri čena belog luka, 2 veće šargarepe, 2 veće sveže paprike (mogu i 3-4 pečene iz zamrzivača), 250 g paradajza iz konzerve, 2 kašike brašna, 200 ml belog vina, ½ l junećeg bujona, 50 ml ulja, so, biber, suvi biljni začin, 3-4 lista lovora, veza svežeg peršuna

Priprema
Osobuko (juneća kolenica sečena na šnite sa šupljom koskom u sredini) posolite i pobiberite, uvaljajte u brašno sa obe strane, propržite na vrelom ulju da porumeni, pa izvadite iz šerpe. U preostalom ulju ispržite sitno seckani crni i beli luk, pa dodajte šargarepu sečenu na kolutove, papriku isečenu na kockice i viljuškom izgnječen paradajz. Sve kratko propržite, dodajte vino i nastavite da dinstate dok tečnost ne ispari. Zatim nalijte supu, promešajte, dodajte kašiku suvog biljnog začina i lovorov list, pa sve pažljivo prelijte preko mesa koje ste poređali u veću vatrostalnu posudu, pekač ili šerpu s poklopcem koja može da ide u rernu. Pecite oko 90 minuta na 180 stepeni, dok meso sasvim ne omekša, izvadite iz rerne pa ga, kad se malo prohladi, pospite seckanim peršunom. Služite sa barenim pirinčem i zelenom salatom.

Foto: sfizioso.it

Medene banane s karamel prelivom

Potrebno je
1 ½ šolja šećera, 2 kašike smeđeg šećera, 50 g maslaca, 2 kašike meda, 200 ml slatke pavlake, 1 kašičica ekstrakta vanile, prstohvat soli, 1/2 kašičice cimeta, 6 zrelih banana, 6 kugli sladoleda od vanile ili šlag

Priprema
U tiganj stavite maslac, smeđi šećer, cimet, med i kašiku vode pa na tome, na laganoj vatri, 10-15 minuta pržite oguljene banane koje ste presekli na pola po dužini. U dublju šerpicu stavite beli šećer i zagrevajte ga uz neprekidno mešanje na vatri srednje jačine dok se ne istopi. Kad dobijete tamnozlatnu smesu, sipajte slatku pavlaku i nastavite da mešate dok se stvrdnuti karamel ne rastopi. Na kraju dodajte prstohvat soli i ekstrakt vanile, promešajte i sklonite s vatre.
Preko isprženih banana stavite sladoled ili šlag, pa prelijte karamelom.

Foto: dairygoodness.ca

Ostavi komentar

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak