Slaniši
08.10.2015.

Guakamole - kremasti meksički sos

Ovaj meksički sos na bazi avokada odlično pristaje uz tortilje, kukuruzni čips i druge specijalitete Latinske Amerike. Priprema se brzo, a još brže nestaje iz činije. 

Sastojci:
-2 zrela avokada
-1 kašičica sveže isceđenog soka od limete ili limuna
-2 kašičice sitno naseckanog crvenog luka ili mladog luka
-1 čili papričica
-2 kašičica naseckanog listića korijandera
-½ svežeg paradajza
-so i biber

Priprema:

1. Prepolovite avokado, izvadite koštice, pa kašičicom odstranite meso ploda od kore i stavite u činiju. 

2. Avokado izgnječite viljuškom, dodajte mu so i pokapajte ga s limetom. Kiselina u citrusnom voću 'razbiće` kremoznost avokada, ali i sprečiti tamnjenje ovog ukusnog voća.

3. U smesu dodajte sitno naseckan luk, biber i listiće korijandera, pa sve dobro promešajte.

4. Ubacite u smesu i čili papričicu kojoj ste odstranili koštice. Prvo dodajte polovinu papričice, pa zavisno od ljutine ploda i ličnog ukusa dodajte i ostatak.

5. Preko činije stavite plastičnu foliju i držite u fruižiderz do serviranja.

6. Držanje paradajza u frižideru uništava njihov ukus, pa kada ste spremni za posluživanje umaka, smesi dodajte i sitno naseckan paradajz.

Prijatno! 

Savet plus:
Tajna umaka Guakamole ogleda se u zrelosti avokada. Zreli avokado ima odličan i kremasti ukus, a prepoznaje se po nežnom otporu pritiskom prsta na spoljašnju koricu. Ako otpora nema, reč je nezrelom plodu kojeg je bolje pustiti da odstoji još neko vreme. Ako je površina ploda gnjecava, moguće je da je avokado previše sazreo te da takođe nema dobar ukus.

izvor: punkufer.dnevnik.hr

foto: b92.net, pinterest.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

20.
Jul
2017
Slaniši
12.
Jul
2017
Slaniši
16.
Apr
2017
Slaniši
string(0) ""
string(0) ""