Slaniši
25.08.2015.

Recept za domaći kečap

Drage mame, napravite svojim mališanima zdrav domaći kečap

Potrebno je:

- 1,5 kg paradajza
- 1-2 srednja crvena luka
- 1/2 komorača
- 150 g celera
- 1 dcl maslinovog ulja
- Kašičica svežeg đumbira
- 3 čena belog luka
- 1 svežanj bosiljka
- 10 listova žalfije
- 1 kašika semenki korijandera
- 2 karanfilića
- prstohvat morske soli
- 1 kašičica mlevenog bibera
-100 ml vinskog sirćeta
- 70 g smeđeg šećera

Priprema
Operite sve povrće i iseckajte ga na krupnije komade, dodajte u veliku posudu sa debljim dnom, dodajte maslinovo ulje, đumbir, beli luk oguljen u komadu, iseckane stabljike bosiljka, semenke korijandera (prethodno samlevene) i klinčiće. Posolite, pobiberite. Na laganoj vatri sve sastojke kuvajte uz mešanje 15-20 minuta, potom u smesu dodajte oljušteni paradajz i 350 ml vode.

Ostavite na jakoj vatri da prokuva, a potom smanjite vatru i ostavite pola sata da kuva dok tečnost ne ispari do pola.Dodajte iseckane listove bosiljka i žalfije, sve dobro ispasirajte štapnim mikserom ili u multipraktiku. Sos možete dodatno propasirati kroz sito ukoliko želite glatku teksturu.

Protisnuti sos vratite u posudu i dodajte sirće i šećer. Lagano kuvajte još pola sata dok se dodatno ne zgusne. Po želji dodajte soli i bibera. Kečap ulijte u sterilisane (prokuvane boce), čvrsto ih zatvorite i ohladite, pa ih stavite na hladno mesto ili u frižider. Ovaj domaći zdravi kečap trebao bi izdržati i do 6 meseci na hladnom mestu.

foto: sanatate.bzi.ro, zena.blic.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

20.
Jul
2017
Slaniši
12.
Jul
2017
Slaniši
16.
Apr
2017
Slaniši
string(0) ""
string(0) ""