Slaniši
03.03.2015.

Brzi recept za domaću "ciabattu"

U kulinarskim analima, Ciabatta (ćabata) ostaje zapisana kao najukusniji simbol otpora protiv širenja popularnog francuskog bageta!

Sastojci:

-3 dl vode
-2 kašike maslinovog ulja
-25 g kvasca
-2 kašičice soli
-720 g belog brašna (pola oštro, pola glatko)
-šolja paradajza, suvog i naseckanog
-šolja naseckanih maslina bez koštica

Priprema:

Pomešajte vodu i maslinovo ulje. Smesu zagrejte da postane mlaka. Raspodelite kvasac u veliku posudu i prelijte mlakom smesom. Promešajte pa dodajte so i brašno. Dobro izmesite testo jer treba da bude mekano. Prekrijte krpom i ostavite da se diže oko sat vremena.

Kad se testo podiglo, umesite u njega šolju paradajza (suvih, naseckanih) i maslina. Premesite sedam do osam puta. Prekrijte lim papirom za pečenje i pospite ga brašnom. Istresite testo na lim i opet pospite s malo brašna.

Utisnite testo i oblikujte šlapu - ciabattu, otprilike 20 puta 30 centimetra. Prepolovite testo prvo po dužini, a onda od svake polovine izrežite još tri dela (oko 7 puta 15 centimetra). Prekrijte krpom i ostavite da se diže oko pola sata. Pecite 20 do 25 minuta na 200 stepeni.

izvor: sensa.rs

foto: thelittleloaf.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

20.
Jul
2017
Slaniši
12.
Jul
2017
Slaniši
16.
Apr
2017
Slaniši
string(0) ""
string(0) ""