Porodični ručak
16.05.2013.

Kuhinja, mesto porodične zabave!

Kuhinja je mesto koje zaista može da fascinira mališane. Deca uživaju u žustrom spremanju obroka, vide kako se krompir kuva u šerpi, udišu mirise obroka koji ih očekuje. Čak i za stariju decu može da bude interesantno kada učestvuju u procesu pripreme hrane. Naravno, samo onda kada prilike dozvole da deca budu sa nama u kuhinji.
Mlađa deca mogu da pomognu tako što će dodavati namirnice ili postaviti sto, dok oni nešto stariji mogu da mute jaja, dodaju namirnice, po potrebi meriti na vagici potrebne sastojke.
Osim zabave, za decu zajedničko pripremanje obroka ima dodatne efekte:
Predškolarci će naučiti pravilno postavljanje stola i osećati se korisno, dok će školarci naučiti neke osnovne stvari u spremanju ukusnih jela. Naravno, u toku same pripreme možete govoriti deci zašto su određene namirnice korisne i kako ih sve možemo upotrebiti.
Što se tinejdžera tiče, oni će svakako ceniti dobijenu šansu da dokažu svoje kuvarske sposobnosti. Možda mogu biti zainteresovani i za različite kuhinje, poput kineske i sl.
Zajedničko spremanje je podjednako bitno i za roditelje jer će kvalitetno provesti vreme sa svojom decom. Takođe i za vreme obroka moći će da zajednički komentarišu pripremljenu hranu.
Najbitnije je da odaberete pravo vreme za ovakve akcije
1. Kao prvo najbitnije je da imate dovoljno vremena da pripremite hranu. Najbolje je da to bude vikendom
2. Ukoliko imate više dece, gledajte da ih sve uključite kako bi oni stariji nadgledali rad mališana.
3. Odaberite neki jednostavan kolač, ili možda pripremanje pice kako bi svako mogao da stavlja sastojke za nadev koje najviše voli.
4. Ukoliko se pridržavate nekog recepta, razmislite koji deo stariji mališani mogu da odrade samostalno
5. Pre svake pripreme dobro je naglasiti koji deo posla će svako ponasoob obaviti.
6. Postavite i svoja pravila u kuhinji kada je u pitanju pranje ruku, diranje noževa i sl.

Ako želite da cela ova akcija uspe, za početak se naoružajte strpljenjem jer je sasvim sigurno da će kuhinja biti u blagom haosu. Čak i ako ne teče sve po planu, budite dostojni u želji da uspete.
Kada završite sa spremanjem dajte svojoj deci šansu da prvi isprobaju spremljenu hranu. I naravno, pohvalite trud koji su svi uložili u spremanju obroka.
Prijatno!

Ukoliko želite vaš omiljeni recept da podelite sa nama možete isti poslati na adresu info@decjisajt.rs

Izvor http://kidshealth.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
May
2019
Porodični ručak
19.
May
2019
Porodični ručak
12.
May
2019
Porodični ručak